Nu har Reinfeldt livspusslat klart

KOLUMNISTER

Ingen tvingade Fredrik Reinfeldt att göra politik av sitt privatliv. Reinfeldts vanlighet var ett av trumfkorten i valrörelsen. Han valde den. Han visade upp den. Patron bodde i palatset vid Strömmen och firade helgerna ute på Harpsund, när han inte hamrade på sin gård någonstans i Sörmland.

Mot detta ställdes moderatledarens vanlighet: hans vanliga mexitegelvilla, hans vanliga småbarnsfamilj, hans vanliga livspusslande med hämtning, städning och dubbelarbete.

Reinfeldt var en modern svensk man. Han ville göra rätt för sig, även hemma. Städade hemma, tvättade hemma, hyrde video till ungarna på väg hem och lät också meddela att när han städade var det minsann inte på låtsas, det skulle bli rent även under badkaret, annars var det inte på riktigt.

Var det på riktigt?

Sant eller ej, moderatledaren kunde göra det troligt att han faktiskt delade verklighet med en stor del av väljarna, inte minst sina generationskamrater.

Men efter valsegern hade paret Reinfeldt uppenbarligen livspusslat färdigt. Nu ska Reinfeldts flytta in i Sagerska huset (gemenligen kallat palatset) med statlig städning och passning och chaufför till barnen.

Att Sveriges statsminister bor i Sagerska huset har jag inga synpunkter på. Däremot när människor gör sig till och låtsas som om de egentligen vill någonting annat än vad de gör.

Att gå från Vanlige Ville till ett palats vid Strömmen i ett kliv bedömdes nog som lite för brått. Reinfeldts vanlighet var ett högavkastande politiskt kapital som inte fick slängas bort över en natt. Därför började paret Reinfeldt att krumbukta sig.

Hustru Filippa deklarerade att hon hellre bodde kvar i villan i Täby och pusslade vidare. Barnens bästa med skolgång, kompisar och fritidsaktiviteter på hemmaplan skulle komma först.

Att pendla en och en halv mil till plugget morgon och kväll känns inte som den självklart mest barnvänliga lösningen.

Men slutet gott, allting gott. Nu vet vi i alla fall vad som krävs för att livspusslet ska gå ihop. Full uppbackning från staten.

Men hade det inte varit enklare att bara säga som det var, att det är kul att bo i palats?

Carl Hamilton