Fotbollslandslaget behöver en kvinna

KOLUMNISTER

Efter nederlaget mot Egypten frågar sig många vad som egentligen pågår i det svenska fotbollslandslaget.

En förbundskapten som efter att han själv och hans spelare blivit förnedrade på planen, pratar om att defensiven fungerade bra och alla kämpade så fint, där står det inte riktigt rätt till med vissa grundläggande psykologiska mekanismer.

Det är inte första gången åskådare och landslagschefer har sett två helt olika matcher. Tyvärr är det inte heller första gången som våra förbundskaptener ger intryck av att ha missat spelets grundläggande idé. Idén är att vinna på planen, inte att följa planen.

Svenska landslaget måste vända de psykologiska strömmarna: lämna inställningen att allt går enligt plan, till att inget följer plan.

Risknivån måste höjas. Ett sätt är att frivilligt utsätta sig för världens blickar, och – dess inskränkta hån.

Likna det vid en professionell golfspelare som efter en deprimerande räcka med misslyckanden, sätter på sig rosa byxor med blå revärer. Med såna brallor måste man spela bra – eller gå under. Höj insatsen, bränn dina skepp på stranden utanför Troja. Dessutom – på en annan nivå: kanalisera åskådarnas och motståndarens skräck för den könsöverskridande handlingen. I klartext: fram för en riskabel, men intressant psykning.

Om USA är redo för en kvinnlig president, kan vi släppa fram en kvinna på en ännu känsligare post? Ja, vi kan och vi vill.

Fotboll är vid sidan om allt annat ett sexuellt symbolspel. När Zlatan konstaterar att fotboll inte är en sport för fröknar, menar han inte att fotboll skulle vara olämpligt för kvinnor, utan att man måste besitta en viss typ av erfarenhet för att spela bra.

På symbolplanet är en fotbollsmatch en kamp om dygd och erövring.

Det sägs ibland att med en kvinna vid rodret blir ledarskapet så mycket mjukare. Verkligheten talar ett annat språk. En kvinna i ledningen för våra blågula hackkycklingar kommer att förvandla dem till revanschsugna monster, ivriga att visa ­varje tvivlare och särskilt sina motståndare, att målmedvetenhet och hänsynslöshet är deras främsta kvalitet.

Gör spelets inneboende idé synlig. Genusanpassa landslaget. Efter 98 års bollsparkande är det dags för en kvinnlig förbundskapten.

Carl Hamilton