Bilförsäljaren från Väla får Monroe att vända sig i graven

KOLUMNISTER

Det var fan bättre förr!

Tiden står stilla. Allting rör sig framåt men ändå strävar vi bakåt. Vi har en uråldrig förmåga av att alltid jämföra vår tid med gamla tider. Men just nu har vi drabbats av en alldeles absurd” retrofili”. Modevärlden är ett lysande exempel på detta. Där man förut strävade efter att vara nyskapande ska men nu se ut som att man klivit rakt ut ur en gammal film. Till och med Italienska Vouge L’uomo frossar i bilder på gamla ikoner. Det börjar nästan bli patetiskt.

Om man frågar vilken ung toppmodell som helst i dag vilken förebild hon har så blir svaret med största sannolikhet Jane Birkin. Miss Birkin i all ära, hon var säkert både smart och sexig på sin tid, men egentligen har hon inte gjort mycket mer än att pippat med det franska geniet Serge Gainsbourg.

Om vi ska jämföra detta med vad som händer i vår tid. Zlatan han är kungen av 2000-talet och hans älskade Helena Seger ska tydligen vara någon slags stilikon. Jag fasar för när våra stackars barnbarnsbarn ska klä sig som henne.

Och så denna förbaskade Marilyn Monroe – snacka om att vara överexponerad. Jag antar att om man gick ut i en skog i Afrika och frågade kärringarna med ringar runt halsen vem hon var skulle de svara ja. Varje land ska tvunget ha sin tids Marilyn. I USA slåss skandaldrottningarna Lindsay Lohan och Jessica Simpsson om att vara M. Båda har på senare tid prytt omslag som Vanity Fair och Esquire med bilder totalt kopierade av ikonen. I Sverige har ”naturligt” nog Marie Plosjö blivit självutnämnd Marilyn-kopia. Put your hands together! Jag antar att M skulle vänt sig i graven om hon visste att en bilförsäljare från Väla hade tagit över kronan.

Många gamla stjärnor har på senare tid dammats av och är nu hyllade igen som gudar. Vad är det för fel på vår tids stjärnor? Är vi för svaga för att bära superstjärnestatus nuförtiden? 14-åriga Björn Gustavsson tar ”time out” efter dundersuccén i Melodifestivalen för att han har jobbat i två månader.

Undra vad Ryska gruvarbetare i början av 1900-talet skulle säga om det?

Om vi går tillbaka till det här med mode. Alla modebloggare fortsätter att älska ordet ”vintage”. Ja! Det är så klart svårt att se ut som man hoppat ur en gammal film om man köpt en ny zebramönstrad klänning från Roberto Cavalli. Men vad betyder då detta fina ord? Det är för fan bara gamla illaluktande kläder. Vilken psykopat som helst kan komma över några billiga trasor på UFF och bli het och hyllad av lättimponerade modeexperter.

Botox är en annan hipp fast-fix till att se lite yngre ut. Tydligen har detta ämne använts i decennier av skönhetsstinna kvinnor. Men blir man verkligen snyggare är den stora frågan? Ja! Förr i världen när man antagligen använde sig av små mängder botox så funkade det alldeles utmärkt. Men i dag däremot erkänner till och med kändisar som bland andra Linda Rosing att hon har Botox som hobby och att hon sprutat in det i HELA ansiktet. Det är verkligen modigt av henne men jag måste erkänna att det var fan bättre förr.