Så låter det när Sverige läxas upp av diktaturen

KOLUMNISTER

"Det är helt uppen­bart att Saudi­arabien ­inte har det styrelse­skick som vi tycker är demokratiskt.”

Så sa statsminister Löfven under sin frågestund i riksdagen när han pressades på om Saudiarabien ska kallas för en diktatur. Kritiken kom blixtsnabbt.

De senaste åren har en rad politiker, däribland Karin Enström (M) och Annie Lööf (C), hamnat i hetluften när de slirat på diktatur­begreppet gällande olika länder.

Men hur ser de länder som brukar kallas för diktaturer på Sverige? Vilka råd kommer de med när de får en chans att anklaga oss för att vara dåliga på mänskliga rättigheter?

Svaren finns i protokollen från när FN:s råd för mänskliga rättigheter nyligen granskade Sverige och de rekommendationer som ­olika länder har fått ge i samband med det.

Sverige kritiserades bland annat för att mängden hatbrott ökat, att rasistiska partier växer och att ­sexuellt våld mot kvinnor ökat med 50 procent ­mellan åren 1995 och 2008.

Ryssland, med sin växande rasism och långa tradition av att förtrycka minoriteter, tycker att Sverige ska jobbare hårdare mot rasism mot romer och samer.

I Egypten är pressfriheten i kris, konstaterar Reportrar utan gränser. Journalister grips och fängslas och på ­elva månader dödades sex journalister, de flesta när de bevakat pro-Mursi-demonstrationer. Egyptens råd till Sverige? Se till att pressen tar sitt ansvar och reflek­terar över sin roll i kampen mot rasism, främlingsfientlighet och intolerans.

Vitryssland kallas en av ­Europas sista diktaturer. Förutom uppenbara demokrati­brister är också våld, och sexuellt våld, mot kvinnor utbrett. Men mäns våld mot kvinnor klassas som ”familjevåld”. Vit­rysslands råd till Sverige efter den svidande kritiken?

Skaffa en policy för att stärka familjerna som institution och frammana traditionella familjevärderingar i samhället.

Mer eller mindre goda råd från diktaturer och ­demokratiskt svajiga länder till Sverige alltså.

Men hur var det med Saudi­arabien och Stefan Löfven då?

Statsministern meddelade via ett sms från sin pressekre­terare någon ­timme efter frågestunden i riksdagen:

”Det är en diktatur.”

ARTIKELN HANDLAR OM