Rökrutevänstern mot högertöntar

1 av 3
Olika världar. Medan moderaten Delmon Haffo kallar en politiker för hora, kämpar artister som Zara Larsson och Rebecca & Fiona för förändring.
KOLUMNISTER

När Trump snart blir ­världens mäktigaste ­sexist jublar så klart ­nätets pubertala feministhatare. En del av dem kallar sig ”alt-right” (alternativ höger), ­digitala aktivister vars mål är att väcka PK-vrede. Ett vulgärt och sexualiserat språk som ska vara så smutsigt att motståndarna inte ­bara tappar svarsförmågan utan helst äcklade drar sig bort från ­hela den politiska processen.

Ta deras favoritförolämpning ”cuckservative” – en amerikansk högerpolitiker som köpt vänsterns världsbild. Det är hämtat från ­ordet cuckold, om en man som bedras av sin fru (en svensk ­variant skulle kunna vara ”hanrejnfeldtare”?!) men syftar också på en porrgenre där vita män går igång sexuellt på “förnedringen” av att se sin fru ha sex med en svart man. I politikens värld ­njuter de av att låta motståndarna ­vinna. En riktigt sjuk sexism-­rasism-cocktail.

Är det detta fenomen som ­angripit svenska moderater då ”hora” möts med skrattsalvor?

Jag tror inte att svensk borgerlighets problem är så mycket ­vulgohöger som att den har ett gravt töntkomplex. Vi kan läsa Hanif Balis svar i DN på varför han har en så aggressiv debattstil:

– Jag är inte rädd för dem. De brukade vara de coola grabbarna. Raljanstwittrarna mot högern. Och så försöker de med mig och mitt svar är bara typ ”käften, batik­häxa”. Då tappar de sin ­coolhet.

Trots att man har näringslivet, tankesmedjorna och åtta år av ­regeringsinnehav i bagaget ­känner den svenska högern sig i ett konstant skolgårdsunderläge mot rökrutevänstern.

Det är inte althögerns avhumaniserande så mycket som ett ­erkännande av en svårdefinierbar men värdefull kvalitet borgerligheten aldrig kommer besitta: ­coolhet.

Zara L.

Zara Larssons instagramfeminism eller Rebecca & Fionas klubbsocialism. Politisk aktivism har klivit in i populärkulturens centrum. Ibland är det svårt att ta innerstadens regnbågsallians av modeller, dj:er och popstjärnor på allvar när de rasar mot sin strukturella underordning. Och sam­tidens sociala skamkultur kring olämpliga ordval passar som hand i handske för gamla mellanstadiemobbare.

Men det är en styrka för vänstern att vara cool, eftertraktad och inspirerande. Det är därför högern försöker förminska politisk övertygelse till en vilja att få vara med i den populära klicken.

Så kära anständiga borgerlighet – omfamna er töntighet. För när ni ska leka nördarnas ­revansch blir det bara sexistiskt ­eller ännu ­värre. När ­högern för­söker att bli populär så blir det, just det, höger­populism.

Lika som bär

Kopiorna Brad och Pence.

Har den ­homofobe vicepresident ­Pence ett gayförflutet? Nej, det var bögporrstjärnan Brad Patton. Världsbilds­bekräftande fejknyheter kommer inte bara från ­höger.

Nysstalgi

Obamaeran har inte ­hunnits avslutas innan den ­inkapslas i cineastiskt skimmer. En ny spelfilm om den unge Barack finns nu på ­Netflix – “Barry”. Något för oss som redan saknar det USA som sakta strilar bort ­inför Trumps tillträde.