Silvia – vår arbetande drottning ligger rätt i tiden

KOLUMNISTER

År 2006 är ett riktigt jubel­år på Stockholms slott. Den 30 april, Valborgsmässoafton, fyller kungen 60 år och den 19 juni firar kungaparet 30-årig bröllopsdag. Den dagen har drottning Silvia varit drottning i 30 år – vilket också kommer att firas, för av Sveriges över sjuttio drottningar är det bara en enda, Sofia gift med Oscar II, som var drottning längre tid (35 år). Kungens 60-årsfirande planeras under stort hysch hysch, men man vet redan att det kommer att bli minst en större offentlig tillställning och en mer privat på slottet för släkt och vänner.

Hur drottningen ska firas är inte heller klart, men något kommer att ske för drottning Silvia har redan blivit historisk. Hon skiljer sig från de flesta av våra drottningar på fem sätt

1. Hon är den enda svenska drottningen som levt ett vanligt borgerligt yrkesliv utan en tanke på kunglig karriär innan hon blev drottning. Fröken Silvia Sommerlath utbildade sig till tolk med spanska som specialitet. Hon var anställd på det argentinska konsulatet i München innan hon var med om att planera och organisera sommarolympiaden i München 1972 och vinterolympiaden i Innsbruck 1976

2. Hon var inte kunglig, inte ens adlig då hon blev drottning. Det hade bara hänt en gång förut, då Karin Månsdotter år 1567 gifte sig med Erik XIV. Drottning Désirée, gift med Karl XIV Johan, var visserligen född i en borgerlig fransk familj, men då hennes man blev svensk tronarvinge var han furste av Ponte Corvo, följaktligen hade Désirée då redan kunglig rang. Alla andra drottningar ända ner till 900-talet kom från kungliga eller adliga familjer eller hade fäder som var svenska eller utländska stormän. Silvias far var tysk affärsman, modern kom ur en brasiliansk kaffeplantagefamilj. Silvia föddes mitt under kriget i Heidelberg, hon växte upp i Brasilien och studerade i München.

3. Drottning Silvia är drygt två år äldre än sin man. Sedan Gustav Vasas dagar har det hänt bara en gång att drottningen varit äldre än kungen. Det var Katarina Jagellonica som var elva år äldre än sin man, Johan III. Under medeltiden hände det ett par gånger. Den största åldersskillnaden var mellan änkedrottning Ingegerd från Norge som ca år 1095 gifte sig med den tjugo år yngre svenske kungen Filip.

4. Drottning Silvia och kung Carl Gustaf gifte sig av kärlek. De försökte dölja sin kärlekshistoria i fyra år, innan bröllopsklockorna dånade. Det hade heller aldrig hänt. Det normala för svenska kungar ända fram till vår tid var att deras äktenskap arrange­rades av föräldrar och regeringarna. De unga tu hade inte en chans att lära känna varandra innan de var gifta. Inte förrän på 1800-talet fick giftaslystna svenska prinsar möjlighet att resa ut i Europa för att möta lämpliga prinsessor för eventuellt äktenskap. Innan dess hade prinsarna i bästa fall fått se en målning eller en miniatyr av sin blivande fru innan de vigdes.

5. Silvia gifte sig med en kung. Det vanligaste har varit att kungarna gifte sig då de var kronprinsar. Senast en svensk kung gifte sig var år 1797 då den tjugoårige Gustav IV Adolf (son till Gustav III) vigdes vid den sextonåriga Fredrika Dorothea Wilhelmina av Baden.

När Silvia gifte sig med Carl Gustaf hade Sverige varit utan drottning i elva år, eftersom drottning Louise, gift med Gustav VI Adolf, avled 1965.

Silvia tog raskt itu med sitt nya ämbete. För henne som hade organiserat två olympiader var det ingen konst att få igång drottningkontoret, drottningens hovstat som det heter. I ett samtal med mig för några veckor sedan berättade Silvia hur hon vid ett av sina första möten med dåvarande hovets funktionärer begärde att få skaffa en skrivmaskin. De gamla hovherrarnas ögonbryn hade åkte upp och förbryllat hade de frågat: Vad ska drottningen med en SKRIVMASKIN?? De fasade vid blotta tanken. Ämnade drottningen ägna sig åt författarskap?

Hon fick dem att fatta att en ny tid hade inletts på Stockholms slott. Tidigare hade drottningarnas hovdamer varit kvinnor ur fina familjer, damer som kunde konversera på flera språk, spela Canasta och röra sig ledigt i salongerna, men de var inga yrkeskvinnor. Nu anställdes enbart yrkeskvinnor. I ett skede hade alla Silvias hovdamer sjuksköterskeutbildning i botten.

Under de trettio år som gått har drottning Silvia förvandlat drottningämbetet till ett ämbete i tiden. Ingen svensk drottning har varit lika aktiv som Silvia, ingen har rest lika mycket och ofta som hon inom Sveriges gränser och utomlands.

Hon har personligen initierat stiftelser och organisationer. Hennes största verk är World Childhood Foundation, som verkar för utsatta barn i femton länder. Hon grundade Silviahemmet för vetenskap och forskning inom demensvården. Hon arbetar mot drogmissbruk och för handikappade barn och ungdomar. Hon har lärt sig teckenspråket för att lättare kunna kommunicera med hörselskadade och hon är intresserad deltagande hedersledamot i och beskyddare för mer än trettio olika föreningar.

Herman Lindqvist

ARTIKELN HANDLAR OM