Förföljd av skandaler

Förnedrad och förödmjukad – så lyckas drottning Silvia gå med huvudet högt genom krisen

Foto: ANDREAS BARDELL
trotsar syndafallet  Drottning Silvia har fått sälla sig till den långa raden av bedragna drottningar, men hon har seglat genom stormarna med stor värdighet.
KOLUMNISTER

Dagen före julafton fyller drottning Silvia 67 år, men i år kommer det nog bli svårt att få upp den rätta feststämningen på slottet. Det har varit det tuffaste och mest uppslitande året i Silvias liv hittills.

Mediernas dygnetruntbevakning av den kungliga familjen har förvandlat hovet till en ­gigantisk ”Big brother”-såpa.

I manuset till årets slottssåpa var det meningen att det skulle bli ett klang- och jubelår med 200-årsfirande för dynastin Bernadotte i Sverige och med två prinsessbröllop. Men som i alla såpor kom överraskningar och chocker. Jubileumsfirandet gick dock över förväntan då surpupporna i Örebro gav upp sitt motstånd och bjöd på en glad och fin fest, och i Helsingborg hyllades kungafamiljen av en entusiastisk publik trots regn och rusk.

Men så hände allt som inte skulle hända. Prinsessan Lilian försvann från scenen, för sjuk för att uppfatta vad som händer. Prins Carl Philip ställde sig lite vid sidan om genom valet av partner som inte fanns i manus. Prinsessan Madeleine bedrogs och skändades offentligt genom fästmannens förnedrande beteende. Bara kronprinsessan Victorias bröllop blev den sagostund som alla hoppats på, där Daniel från Ockelbo steg fram och blev prins med hela svenska folket.

Så kom boken som rev upp alla gamla rykten om mer än tjugo år gamla synder. Värst var det förmodligen för drottning Silvia. Hon förödmjukades och förnedrades offentligt genom makens påstått plumpa beteende, och fick därmed sälla sig till den långa raden av bedragna drottningar. Under de senaste 200 åren har samtliga drottningar blivit mer eller mindre offentligt bedragna.

Medan stormarna blåst i medierna kring verkliga eller inbillade skandaler har kungafamiljen försökt fortsätta att utföra sitt dagliga arbete.

Den som hela tiden seglat igenom dessa stormar med högt huvud och stor värdighet är drottning Silvia, trots att hon är den som drabbats hårdast. Hon är den första drottningen sedan drottning Désirée som inte är född prinsessa som sedan barnsben drillats och uppfostrats till att ta livets alla motgångar med upphöjd värdighet.

De bedragna drottningarna hade inga möjligheter att skilja sig eller på något offentligt sätt hämnas på sina män. Eftersom det på den tiden varken fanns terapi eller lämpliga mediciner tvingades de bara att bita ihop och gå vidare, med resultatet att de drabbades av diverse inre åkommor. Några sökte tröst i tron och blev djupt religiösa.

Drottning Lovisa av Nederländerna, gift med festprissen Karl XV, tog makens vilda leverne så hårt att hon avled i förtid, 42 år gammal. Bara en enda av drottningarna, Victoria gift med Gustaf V, bröt sig ut och levde större delen av sitt liv i exil och nära sin personliga vän och vårdare, doktor Axel Munthe. Hans behandling varade i mer än 30 år.

Drottning Silvias smärta måste vara desto djupare, eftersom ingen i kungafamiljen har gjort så mycket för svensk monarki som hon.

När den unge kronprinsen Carl Gustaf blev förälskad i fröken Sommerlath sommaren 1972 var monarkins ställning ytterst svag i Sverige. Kung Gustaf VI Adolf var 89 år och kämpade hårt för att rädda så mycket av kungamakten han kunde. Republikanerna såg ljuset i tunneln.

Carl Gustaf blev kung 1973 och han gifte sig med Silvia sommaren 1976. Hon var då 32 år gammal. Det unga parets skönhet och ungdom förförde alla. Inom fem år föddes Victoria, Carl Philip och Madeleine. Monarkin, som tappat folkligt stöd och var starkt kritiserad, blev populär igen. Det var drottning ­Silvias ankomst och verksamhet som förlängde den svenska monarkin med över 30 år.

Den senaste tidens krigsrubriker har smutsat ner drottning Silvias livsverk. När medierna ska summera årets slottssåpa kommer de naturligtvis att kora Victoria och Daniel till överlägsna vinnare – men frågan är om inte hederspriset måste gå till drottning Silvia. Utan henne hade Victoria och Daniel ­inte funnits där, redo att ta över.

ARTIKELN HANDLAR OM