Zlatan bär Eiffeltornet på bröstet

Foto: Pontus Orre
Zlatan presenterades på PSG:s presskonferens i går av Nasser Al-Khelaïfi och Leonardo.
KOLUMNISTER

Zlatan har inte bara landat i Paris. Han har hamnat i Solkungens, Ludvig XIV:s, vagga.

I logon för Zlatans nya klubb, Paris  Saint-Germain, ser man ett Eiffeltorn och under det något som ser ut som en liten barnvagn. Det är Ludvig XIV:s vagga. Saint-Germain i klubbnamnet

syftar inte på student- och konstnärsstadsdelen Saint-Germain i centrala Paris, utan på staden Saint-Germain-en-Laye cirka två mil nordväst om Paris. Där föddes Ludvig XIV, Solkungen, 1638, monarken som för fransmännen har samma status som en sammanslagen Gustav III med Gustav II Adolf kunde ha för oss svenskar. Det var på Ludvig XIV:s tid som slottet i Versailles byggdes och Frankrike under några hundra år var Europas ledande kulturnation.

Ludvig XIV föddes i ett slott i Saint-Germain-en-Laye som försvann under den franska revolutionen. Kvar av det finns

bara en byggnad som ingår lyxhotellet

Pavillon Henry IV. Nära hotellet står ett annat slott som var Ludvig XIV:s favoritslott i 20 år, innan han kunde flytta­ till Versailles. Staden Saint-Germain-en-Laye, med tusenåriga rötter, har över 40 000 invånare som alltid röstat borgerligt och som är så stolta över att vara Solkungens födelseplats att kungens vagga pryder stadens vapen.

Zlatans klubb bildades 1970 genom hopslagning av en Parisklubb och en annan klubb som då fanns i Saint-Germain, därför bär Zlatan Eiffeltornet och Sol­kungens vagga på bröstet.

Paris Saint Germain har sitt träningsområde i Saint-Germain-en-Laye, därför bor många av spelarna i närheten, varför franska journalister tror att även fotbollskungen Zlatan och hans familj ska slå sig ner i Solkungens trakter. Det är ett område med stora lövskogar i kanten av de franska kungarnas gamla jaktmarker. I grannkommunerna finns områden med magnifika villor i 20-­miljonersklassen, golfbanor med mer. Där bor många franska filmstjärnor och högavlönade artister som till exempel  före detta tennisstjärnan, numera popsångaren, Yannick Noah, mest känd för svenskar för segern över Mats Wilander 1983 i de franska öppna mästerskapen.

Intill fotbollsklubbens träningsplan ligger den franska arméns stolthet, den franska slagstyrkan som på några timmars varsel kan föra flera tusen stridsberedda soldater vart som helst på jorden.

Under andra världskriget hade den tyska ockupationsmakten sitt högkvarter i Saint-Germain-en-Laye. Därför kan man se mäktiga bunkrar i staden och i skogen intill. Bunkrarna är så solida att de inte går att ta bort.

I slottet i Saint-Germain-en-Laye finns Europas största och finaste förhistoriska museum. Där förevisas bland annat skulpturer som är över 20 000 år gamla. Under slutet av 1600-talet levde den avsatte kung Jakob VII av Scotland och England och hela hans familj i landsflykt i detta slott. Till slottet hör en magnifik 1600-talspark med en över två kilometer lång terrass med utsikt över Seinefloden och varifrån man i klart väder kan se ända till Paris.

Där i parken kan man på söndagarna se de högborgerliga familjerna promenera med sina små barn i prydliga kappor. En av de första järnvägarna ut ur Paris gick till Saint-Germain-en- Laye. På den tiden sökte sig nöjeslystna parisare dit under helgerna.

I slottsparken förekom mycken för­bjuden synd, som man kan läsa om i polisprotokollen. Sedan medeltiden anordnas varje sommar en stor nöjespark med häftiga rajds i Saint-Germain-skogen. I dag åker man bekvämt från Paris till Saint-­Germain-en-Laye med pendeltåget RER, det tar cirka 20 minuter från Champs-­Elysées.

Om Zlatan inte vill att hans barn ska glömma all sin svenska så finns en av Frankrikes bästa skolor, Lycée International, i staden. Skolan har ett stort antal utländska sektioner, även en svensk, där eleverna från förskola till gymnasium får daglig undervisning i svenska samtidigt som de får fransk utbildning. Där kan barnen även lära sig texten till Sveriges nationalsång, som Zlatan uppenbar­ligen aldrig hann lära sig.

Om familjens längtan efter sill, knäckebröd och svenskt godis blir för stark kan han gå till en svenskägd affär i staden. Där finns till och med djupfrysta

kanelbullar.

FAKTA

Visste du att...

 … den svenske kungen Karl X Gustav var med som vittne då Solkungen föddes i Saint-Germain-en-Laye? Karl Gustav, som så småning om skulle tåga över

isarna och erövra södra Sverige från danskarna, studerade då i en riddarskola i Paris och umgicks i det franska hovet.

 … Sveriges genom tiderna störste statsman, Axel Oxenstierna, var den förste svenske politiker som förhandlade med den frans­ka statsledningen? Han kom till Saint-Germain 1635 för att  möta Frankrikes starke man kardinal Richelieu. Herrarna sam­talade på latin och bestämde att Frankrikes skulle betala kraftiga subventioner för den svenska armén under trettioåriga kriget.

 … en av Frankrikes få internationellt kända kompositörer, Claude Debussy, föddes och levde en stor del av sitt liv i Saint-Germain-en-Laye?

Hans pianostycke ”Clair de lune” (Månsken) spelas ofta, liksom orkesterverket ”La mer” (Havet).