”Ett modigt reportage”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

1 av 4
KOLUMNISTER

Släktkrönika

Haren med bärnstensögon

Edmund de Waal

Bonnierpocket

I likhet med många barn till judiska föräldrar med traumatiska upplevelser från andra världskriget visste Edmund de Waal mycket lite om sin familjs historia. Vändpunkten kom när han ärvde en samling japanska miniatyrskulpturer av en släkting. Han började undersöka deras väg genom historien och en både fascinerande och skrämmande värld från en svunnen tid uppenbarade sig. Enastående läsupplevelse som gjorde mig helt förtrollad.

(B)loggbok

Och en månad går fortare än ett hjärtslag

Bodil Malmsten

Modernista

Att läsa Bodil Malmsten får mig alltid på gott humör. Hon skriver suveränt, roligt och egensinnigt. Efter en sorglig sejour i en fransk lägenhet har hon flyttat till Stockholm, bor i andra hand och för varje vansinnesdrag av de styrande hon upptäcker blir hon alltmer rasande. Hon ser på vår svenska verklighet med förintande klarsyn samtidigt som hon lever det lilla livet, åker de långa blå bussarna och tittar på amerikanska polisserier på tv.

Nedtystad

Mordet på Folke Bernadotte

Göran Burén

Leopard

Greve Folke Bernadotte är en bortglömd, svensk hjälte. Som FN:s fredskommissarie försökte han hitta en lösning på hur israeler och palestinier skulle kunna leva tillsammans i Palestina. Hans förslag passade inte Israel och han mördades av judiska terrorister 1947 i Jerusalem. Den som utfärdade dödsdomen var Yitzak Shamir, senare israelisk premiärminister. Intressant och lärorikt för alla som vill veta mer om vår nutidshistoria.

Skrämmande

Mannen utan ansikte

Masha Gessen

Brombergs

Hur en okänd, underordnad KGB-officer lyckades krossa den spirande demokratin i Ryssland och bli ett hot mot såväl det egna folket som omvärlden. Masha Gessen, ansedd rysk-amerikansk journalist, har gjort ett modigt, undersökande reportage om president Putin. Beskrivningen av hans maktfullkomlighet och totala brist på hänsyn fick till slut konsekvenser för henne själv. Hon meddelade nyligen att hon tänker lämna Ryssland.