”En filosofisk och varm berättelse”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

1 av 4
KOLUMNISTER

Humor

Boken om Joe

Jonathan Tropper

Gilla

Joe Goffman har blivit rik på den numera så populära företeelsen autofiction. Det innebär att han skrivit en utlämnande, självbiografisk bok om sin uppväxt i en liten håla i USA och karaktäriserat den som skönlitteratur. Dessvärre känner sig hans familj och grannar djupt kränkta och när Joe tvingas återvända hem efter 17 år New York väntar räfs och rättarting. Men det är mycket roligare än det låter med träffsäkra karaktärer och kvick dialog.

Underhållande

När gud var en kanin

Sarah Winman

Basil

Med barnets osentimentala klarsyn skildrar Elly hur det är att växa upp i en engelsk medelklassfamilj med kärleksfulla föräldrar och en drömprins till storebror. Vid middagsbordet frågar hon: Varför drabbas goda människor av onda handlingar? Och det kan man ju undra. En filosofisk, varm och underhållande berättelse, skriven med humor och svärta, en berättelse som gick rakt in i hjärtat på mig.

Mästerlig

Sång till den storm som ska komma

Peter Fröberg Idling

Natur & Kultur

Kambodja 1955. Den tid som beskrivs som guldåldern, tiden innan det fasansfulla mörkret drabbar landet. Vi får möta Sar, en ung lärare som skulle bli Pol Pot och låta mörda 1,7 miljoner av befolkningen. Han är förlovad med Somaly, av fin familj och vald till Miss Cambodge. Men hon dras till Sary, cynisk minister och maktmänniska. Förebådar detta triangeldrama den kommande katastrofen? En briljant roman, tät och fascinerande.

Relationer

Då tänker jag på Sigrid

Elin Olofsson

Månpocket

Hanna älskar en gift man. För att inte gå under flyr hon hem till byn i Jämtland.Tanken är att hon ska ta upp sitt måleri igen, något som legat i träda i Stockholm. Hanna bosätter sig på den övergivna släktgård där hennes farmor och farbror en gång bodde, en gård hon som barn förbjöds titta på när hon och fadern åkte förbi. Hanna börjar gräva i familjehemligheterna och efter sina egna rötter. En driven debutroman om hat, kärlek och försoning.