”En högaktuell, angelägen bok”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

1 av 4
KOLUMNISTER

Pocket: Samhälle

Suverän

Route 66

Peter Kadhammar

Leopard

Hur står det till med den amerikanska drömmen? Har den överlevt det stålbad nationen tvingades in i efter den ekonomiska krisen? Journalisten Peter Kadhammar följer den berömda vägen Route 66 på samma sätt som familjen Joud i John Steinbecks Vredens druvor.

Det har blivit en lysande reseskildring – välskriven och genomsyrad av medkänsla gentemot de människor han mött som fortsätter kämpa trots hopplösa odds.

Klarsynt

Jakten på svenskheten

Qaisar Mahmood

Natur & Kultur

Författaren är född i Pakistan, uppvuxen i Tensta och har arbetat på riksgälden, regeringskansliet och integrationsverket. Han bor i Vasastan och har två döttrar. En, till synes, framgångsrik man som ändå tycker sig stöta på osynliga trösklar i det svenska samhället.

Hur kommer man över dem och in i gemenskapen – på riktigt? Qaisar Mahmood tar sin motorcykel och ger sig ut på en 900 mil lång, oförglömlig roadmovie. Underhållande och klarsynt.

Enastående

Den odödliga Henrietta Lacks

Rebecca Skloot

Leopard

En av de märkvärdigaste böcker jag läst. Den handlar om en fattig, svart kvinna som dog 1951 i cancer men vars celler fortfarande lever runt om i världen i olika laboratorier. Det är tack vare dem vi fått poliovaccinet och de har legat till grund för tre Nobelpris. Men hennes familj är fortfarande lika fattig.

En fantastisk historia som sålts i miljoner exemplar, översatts till 25 språk och ska bli film med Oprah Winfrey som producent.

Tänkvärd

Plikten, profiten och konsten att vara människa

Göran Rosenberg

Bonnierpocket

Eftertänksamt och klokt analyserar författaren dagens svenska samhälle där pengar tycks tillåta allt. Vi har fått en skamlöshetens kultur, där den globaliserade överklassen kan skaffa sig orimliga bonusavtal och möjligheter att smita från skatten. Han diskuterar individens allt starkare position på familjens bekostnad och vilka konsekvenser det kan leda fram till.

En högaktuell, angelägen bok i uppdaterad version med ett nyskrivet kapitel.