”En nervkittlande historia”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

1 av 4
KOLUMNISTER

Pocket: Spänning

Skakande

Vattenänglar

Mons Kallentofft

Månpocket

Han har ett alldeles eget, litterärt språk som skiljer ut sig i kriminalgenren. Och har han skapat en hjältinna som fascinerar med sin intensitet och sårbarhet.

Den här gången tvingas Malin Fors, kriminalinspektör vid polisen i Linköping, reflektera över var gränsen går mellan det goda och det onda, mellan skuld och utnyttjande. En man och en kvinna hittas mördade i sin jacuzzi. Men var finns deras adoptivbarn? Engagerande nutidsdrama.

Skräck

Fader Död

Giles Blunt

Bonnierpocket

Kriminalpolisen John Cardinal tror knappt sina ögon. Vid ett bord i ett sommarhus hittas två döda ryssar – utan huvuden. Dessa dyker istället upp på pålar i en pittoresk hamn. Och det är bara början.

Någonstans i det kärva, iskalla kanadensiska landskapet döljer sig en sjuk hjärna, som skickligt manipulerar sin omgivning till bestialiska dåd. Ingenting för räddhågsna, men vill ni läsa en riktigt fasansfull rysare är detta ett utmärkt val. 

Utmanande

Kom ska vi tycka om varandra

Hans Koppel

Pocketförlaget

En medelålders, lyckligt gift kvinna åker på konferens med sina arbetskamrater över en helg. Då blir hon utsatt för uppvaktning av en betydligt yngre man. En gång är ingen gång, tänker hon och följer med honom upp på rummet.

Men den unge mannen har andra planer. Sakta nästlar han sig in i hennes liv och blir allt hotfullare. En skickligt komponerad, nervkittlande historia som illustrerar hur ett obetänksamt beslut kan få förödande konsekvenser.

Raffinerad

Hämndens skugga

Val McDermid

Alfabeta

”Man minns alltid första gången. Är det inte vad man brukar säga om sex? Det gäller i ännu högre grad mord”. Så började den första psykologiska thrillern jag läste av Val McDermid och den naglade fast mig. Efter en rad böcker av varierande kvalitet är hon nu tillbaka i högform.

Seriemördaren Jacko Vance har lyckats rymma efter tio år i fängelset för att ta hämnd på dem som satte fast honom. Och den blir inte ljuv, snarare blodig och utstuderad.