”Han vet att tiden är utmätt”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

1 av 4
KOLUMNISTER

Thriller

Höglandet

Steinar Bragi

Natur & Kultur
De levde i överdådig lyx tills den isländska finanskraschen gjorde att de förlorade allt. Ändå låtsas de som om ingenting har hänt. Två par, Egill och Vigdis, Hrafn och Anna gör en utflykt till det ensliga höglandet. I den plötsliga dimman vet de inte var de befinner sig och krockar med bilen. Därefter drar författaren sakta åt tumskruvarna och som läsare får man nästan hjärtklappning av att följa det alltmer skräckinjagande händelseförloppet.
 

Min favorit

Memoarer

Pojke med pilbåge

Sven Wollter
Ordfront
Han har fyllt 80 och vet att tiden är utmätt. När han nu generöst delar med sig av sina tankar och erfarenheter av ett långt liv slås man av hur rikt det varit - på känslor, framgång, vänskap och kärlek. Det har blivit en mycket inspirerande bok eftersom huvudpersonen är så levande, vital och optimistisk. Fortfarande står han på scenen och skriver brev till sin käresta bultande av förälskelse som vore han en euforisk tonåring.
 

Barn

Månkan och jag har en hemlighet

Katarina Kieri, Emma Virke

Rabén & Sjögren
"Jag har en hemlighet. Det är min första. Jag tänker på den så fort jag vaknar, då känns det underbart". Och underbart känns det också att läsa den här bilderboken. Med perfekt tonträff fångas två små flickors alldeles egna värld, dit bara de två har tillträde. De älskar att tala om sin hemlighet, som de gömt på en plats ingen annan människa vet något om. En dag bestämmer de sig för att gå och titta på den. Och då killar det i magen.
 

Fakta

Den sociala hjärnan

Katarina Gospic

Brombergs
Par som varit gifta länge tenderar att likna varandra utseendemässigt om man jämför med hur de såg ut när de ingick äktenskap. Varför är det så? En del människor verkar täckta av teflon. Det spelar ingen roll vad andra säger till dem. Vad beror det på? En fascinerande rapport från forskarvärlden med de senaste rönen om vår hjärna. Ska vi nå framgång i livet gör vi klokast i att satsa på kärlek, samarbete och generositet.

FAKTA

Svenska kökets...

...nestor Tore Wretman dök upp nyligen i SVT:s Arkivglitter och visade att man även förr lagade mat i tv. Nu kommer också ett nytt praktverk om honom av Mats Ekdahl.
Bruno K. Öijer...
...ger ut en ny diktsamling i höst: "Natten Viskade Annabel Lee". Förra boken "Svart Som Silver" såldes i 20.000 exemplar. Han åker även ut på en ny turné landet runt.

ARTIKELN HANDLAR OM