”Smärtsamt men angeläget”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

1 av 3
KOLUMNISTER

Fakta

Åtstramning till döds

David Stuckler & Sanjay Basu

Natur & Kultur

När finanseliten på Wall Street 2007 skapade en världsomspännande ekonomisk kris tvingades befolkningen i olika länder att betala priset. Enda räddningen från en katastrof stavades hårda nedskärningar i den offentliga sektorn. Men vad händer med människorna när det sociala trygghetsnätet plötsligt trasas sönder? Två amerikanska forskare visar med hjälp av omfattande undersökningar konsekvenserna för folkhälsan.
 

Barn

Liksom helt magiskt

Mårten Melin

Rabén & Sjögren

Bästa kompisen träffar en kille. Det är hennes första och han är världens snyggaste. Han simmar som en fisk. på land sitter han i rullstol. Men vad är det han har bakom öronen? Är du ett mobboffer? Då kanske du ska prova den metod Alex använde för att slå tillbaka på sin värsta plågoande. Vem är det Elias står och metar med? Det ser ut som hans pappa! Men är inte han död? Tolv spännande berättelser för åldersgruppen 9-12.
 

Min favorit

Humor

Berglins stora bok om kropp och hälsa

Jan & Maria Berglin

W&W

Jag känner en man som sover med sin stegräknare runt halsen. I den händelse han skulle börja gå i sömnen. Vår tids fixering vid träning, hälsa, vikt och mat har nu fått en egen bibel, skildrad genom en skrattspegel. Trängseln av satiriska pärlor är hög och ingenting är heligt. Har du känslan av att människor i din närhet inte unnar dig att i lugn och ro få nöta ner din kropp? I sådana fall är den här boken den ultimativa läsningen.
 

Reportage

Stulen barndom

Thomas Kanger

Bonniers

En fyraårig pojke slits ur sin mammas famn och förs bort till ett barnhem. Där tvingas han duscha i iskallt vatten varje morgon. Under ett dygn ligger han isolerad, fastspänd i ett bälte i en säng. Han är bara ett av tiotusentals barn som utsattes för systematisk vanvård på olika institutioner eller i fosterhem under den tid då Sverige omvandlades till ett välfärdssamhälle. Först i dag vågar de berätta. Smärtsamt men angeläget.

FAKTA

Undrar...
... hur målgruppen ser ut för vårens mest oväntade bok: "Grejen med verb" av Sara Lövenstam. Skriven för dig som älskar grammatik och utgiven av Piratförlaget.
Teskedsorden..
...har till dags dato delat ut 800.000 exemplar av "Hur man botar en fanatiker" av Amos Oz till elever i gymnasiet. Den blir bara viktigare för varje år som går.

ARTIKELN HANDLAR OM