Bästa läsningen just nu

KOLUMNISTER

Och så var de bara en

Agatha Christie

Bookmark

DECKARE För mig är det här urdeckaren. Jag var 13 år när jag läste den och därefter slukade jag allt av Agatha Christie. Fort­satte med Dorothy Sayers och sen har det rullat på.

”Och så var de bara en” håller fortfarande. Den gavs ut första gången 1939 och beskrevs då som ett mästerverk. Tio personer är bjudna till en herrgård på en ö utanför engelska sydkusten. Knappt har de hunnit komma dit förrän en efter en av dem börjar dö.

Vaggvisor för små kriminella

Heather O’Neill

ETTA

ROMAN Babys föräldrar var båda 15 år när hon föddes. Mamman dog i en bilolycka när ­Baby var ett år och hon växte upp med sin drogmissbrukande, oansvariga pappa som vårdnadshavare.

Historien börjar när hon fyllt tolv och trots ett liv i misär vägrar hon att ge upp.

I stället blir hon en överlevare – ”street­smart”, tuff och egensinnig.

En rak, osminkad men samtidigt gripande berättelse, skriven med intensitet och, faktiskt, en stor portion humor.

Flickan från långt borta

Annika Thor

Maria Jönsson

Bonnier Carlsen

BARN Det är en stjärnklar natt, kall och snövit. En ensam liten flicka kommer gående genom skogen. Plötsligt får hon se ett hus. Genom fönstret betraktar hon en grå kvinna, som ­sitter i en fåtölj vid brasan. Flickan knackar på dörren. Hon får komma in en stund och värma sig. Sen måste hon gå, säger Den Gråa, som inte vill ha några besök.

Men ibland tar livet helt andra vägar än man tänkt sig och man kan hitta något man inte visste att man saknade.

När livet måste gå vidare

Red: Ken Olofsson

Beijbom Books

”Det finns ingen möjlighet att förbereda sig för sorgen. Det finns ingen tröst.” Sven Wollter berättar om den ofattbara smärta han upplevde efter Viveka Seldahls död.

Han delar den erfarenheten med en rad kända och okända människor som kommer till tals i boken och öppet och ärligt beskriver hur livet blev efter att deras älskade dött. Några har hittat en ny partner, andra lever vidare med en stor sorg i hjärtat. Och som vän – gå aldrig undan.

■ ■ Boktitlar ska helst locka till läsning. Vad sägs om ”Charmen med tarmen”? Låter inte det ­lockande? En tysk storsäljare av Giuia Enders, forskare på magbesvär. Kommer nu i svensk version.

■ ■ Memoarer av kända människor går allt sämre i England. Förlaget hade trott att John Cleeses självbiografi skulle sälja över 200 000 ex. Men den stannade på 60 000.

ARTIKELN HANDLAR OM