Vreden riktas mot kaptenens beteende

KOLUMNISTER

MILANO. De elegant dukade borden ligger omkullvälta.

Krossat glas täcker de mjuka mattorna.

Allt gungar och svajar, på italiensk televisions bilder inifrån den vattenfyllda lyxkryssaren Costa Concordia.

Sökandet efter de saknade fortgår och samtidigt fortsätter italienska medier att publicera nya uppgifter som allt mer lägger skulden på kapten Francesco Schettino, 52.

På Facebook och andra sociala forum växer hatet mot den man som står anklagad för flera allvarliga brott, bland annat dråp och för att han övergav fartyget.

Beteendet som upprör

Uppgifterna om varför Costa Concordia gick så nära kusten går isär. Det som upprör alla är ändå inte det misstag som fick båten att köra rakt in klippområdet Le Scole.

Det är kaptenens beteende efteråt.

En man som nu blir kallad inkapabel – men framför allt feg, ryggradslös och helt utan ära.

En kapten så långt man kan komma ifrån den gamla hederskoden att denne alltid lämnar båten sist och hellre går till botten än sviker sin besättning och sina passagerare.

En kapten som anklagas för att suttit i baren och groggat och flirtat, som ljugit och försökt dölja vad som hänt före och efter haveriet.

Beordrades ombord

”Mamma, det har skett en olycka. Men jag har gjort allt jag kunnat för att rädda så många som möjligt”.

Ett telefonsamtal till kaptenens mor under olycksnatten och bara en av alla hans lögner.

I själva verket lämnade han Costa Concordia och de kvarvarande ombord åt sitt öde. Han beordrades av hamnchefen i Livorno att ta sig tillbaka till fartyget:

”Kapten, detta är en order, gå ombord igen, ni kan inte överge skeppet”.

Men Schettino vägrade.

”Jag kan tyvärr bekräfta att detta stämmer”, säger åklagaren Francesco Verusio till italiensk tv  - och låter närmast sorgsen på rösten.

En olycka kan ske, människor kan begå fel, men kaptenens feghet och egoism är det som nu får hela Italien att rasa mot capitano Schettino.

Hårt pressad

I en intervju gjord år 2010 pratade Schettino om Titanic och andra tragedier med orden: ”Folk glömmer så fort en katastrof”.

Bilderna som nu kablas ut på den bleke, hårt pressade kaptenen talar om att han kanske börjar bli varse att det inte stämmer, somligt glöms aldrig.

I går kväll var sex personer bekräftat döda och 29 saknade, men oklarheten kring det verkliga antalet ombord förblir stort.

Bland de saknade finns 5-åriga Diana Arlotti och hennes pappa William. De tros ha blivit kvar inne i fartyget. Alltmedan kapten Schettino lämnade Costa Concordia i en livbåt, trygg och insvept i en filt.