Även telefonsex på Skype har sina begränsningar

KOLUMNISTER

Kåt. Lycklig. Rasande. Ensam. Förtvivlad.

Så skulle jag vilja svara, på alla ytliga ”hur är det?”.

I stället för detta eviga ”bra, fint, bara bra”.

Därför att ingen egentligen tycks vilja veta svaret.

Vem har tid, inte minst i storstadsstressen, att höra hur någon verkligen mår? Vi hänger våra lyckoskyltar på grind, pussar kind, säger vårt ”bra, fint och du?”.

Bra, bara bra.

Jag har sådan lust att röra om i trivselgrytan. Att säga rakt ut i skolan eller skriva på min FB-status: ”Jag är så sexuellt frustrerad. Min italienske fästman är i Rom och även telefonsex på Skype har sina begränsningar”.

Eller: ”Jag är så sjukt orolig över världsläget men ändå varmt lycklig i stunden när barnen och jag julpysslar”.

Få pratar om hur dessa känslor samverkar: oron i det stora förstärker glädjen i det lilla. Så bra vi ändå har det och hur lätt allt kan gå förlorat. Men vem vill prata om denna svartvingade rädsla, bortom julbak och lussefirande?

Och sorgen, förtvivlan. Förr gavs den tid, sorgeåret. Men när pappa dog hastigt möttes min förtvivlan på sina håll skrämmande snabbt av kommentarer som ”nu ska du nog inte skriva och prata mer om det. Gå vidare”.

Vår värld av i dag.

Trots alla timmar och åter timmar vi lägger att gilla och titta och dela varandras vardag, i bilder och text, står vi längre ifrån varandra än någonsin. Att verkligen känna, prata och lyssna kräver ju tid och kraft.

Grillbilder, solnedgångar, glada barn, pussbilder. Tummen upp. Ett visst mått av äkta känslor, det går också bra. Men det riktigt svåra eller saligt äkta, nej. Då duckar vi, rusar vidare.

När jag bryter ihop en morgon i skolan och gråter mot en annan mammas axel märker jag hur några fort tittar bort.

De vill inte bli påminda om livets skuggsida, bortom glittret.

Vilken tur att vi har julfesterna då. Där alla kan bli fulla, balla ur, bråka, tafsa, tjafsa, leva ut allt som värker och spränger. Och nästa dag drar vi på lyckokostymen, låtsas som inget hänt och skickar våra glada julkort.

God jul, allt är bra, bara bra.

ARTIKELN HANDLAR OM