Kent Härstedts tillrättalagda Disneyhelvete

KOLUMNISTER

Kändissossen Kent Härstedt gillar inte rök på krogen. Kanske har han allergiska besvär. Då är det synd om honom. Eller så är han bara en sådan där som slutat äta potatis och alltid bär cykelhjälm. En nervig hemul i behov av en pall valium. I så fall är han löjlig.

Oavsett vilket kan ingen lösa sina problem på egen hand längre. Det måste lagstiftas. Och Kent är riksdagsman, så han kan göra det. I veckan talade han i radio om vad han gjort: år 2004 är det rökförbud på varenda krog och bar i Sverige, enligt order från Kent och hans kamrater.

Jag orkar inte ens förklara varför idén är bisarr, alldeles oavsett allergiker och restaurangpersonal. Antingen fattar man det, eller så gör man det inte. Antingen tycker man att det är okej att skapa ett tillrättalagt Disneylandshelvete, så länge det sker för att det är synd om någon. Eller så gör man det inte. Det är inte så mycket att snacka om.

Nåja, Kent drattade på där i P1-kanan på ett kontrollerat sätt, så där som medietränade politiker gör. En mer otränad krogägare satt vid andra mikrofonen och försökte artigt spilla några nubb i Härstedts generella glidriktning.

Det gick väl sådär.

Kanske fick Kent i alla fall en nubb i rumpan. Eller så ville han bara markera sin jetset-status. Som sitt definitiva argument för rökförbud på lokal sa Kent i alla fall att det måste vara en utmärkt idé, eftersom det var så i New York. Kent hade just kommit hem från denna vitala krogstad och där fick man minsann inte röka på krogen.

Jojomen. Verboten i USA. Slut på diskussionen.

Kent Härstedt är på bollen. Han vet vad som gäller. Han är vad vi får nu när Ingvar Carlsson och hans vänner kurat ihop sig i mysbrallorna på Fårö.

Därför var det där med New York intressant. Det är ett argument i tiden levererat av en man i tiden. Män i tiden använder sig numera av USA-argumentet. Aldrig för att säga något roligt som ”bensinen ska kosta tre spänn, för det gör den i USA”. Men väl för att få oss att känna att det är oundvikligt att importera det andra USA. Det där USA som är hälsofixerat. Som ständigt söker en högljudd svag grupp att ursäkta nästa förbud med. Det gnälliga, neurotiska USA.

Snart kommer en hel rad av Kent Härstedtar att stå där, just hemflugna från New York och Los Angeles – hälsofascismens axelstäder – och tvinga oss att sluta röka, snusa, dricka och pippa. De kommer att ha små kulörta jävla rosetter på kavajslagen för att visa att de tillhör godhetsindustrins påläggskalvar. De kommer att trycka i oss fiber och förbud och uppfostringskampanjer och oändliga pass i trappmaskiner. Allt för att vi ska försöka leva det längsta och minst njutningsfyllda liv vi kan. För så gör de i USA.

Borde vi inte exportera Kentarna i stället?