Generalguvernören av lydstaten Sverige

KOLUMNISTER

Generalguvernör. Tjusig titel. General ger liksom en känsla av jävlaranamma.

Spetsiga mustascher och pondus. Guvernör. Det låter som om en snygg uniform följer med titeln. Inte en sådan där spräcklig sak i skogsmullefärger som kreti och pleti har på sig numera, utan en riktig en. Blodröd, kanske. Med epåletter och allt vad det heter, bara det är i guld.

Generalguvernör av Sverige. Det funkar.

Bättre än statsminister, faktiskt. Statsminister låter som en tjänsteman som flyttat upp ett par lönegrader. Ungefär som byrådirektör. En sammansättning av en tråkig funktionell möbel och en tjock gubbe med cigarr.

Inget vidare.

Jag vet förstås inte om Göran Persson är sugen på en ny, snyggare garderob. Men något har fått honom att sluta vara statsminister och i stället bli amerikansk generalguvernör av Sverige, så kanske är det uniformen.

Jag tänkte på det häromsistens när den amerikanska ambassadören intervjuades i radio.

Ambassadören talade om de tre svenska medborgare som utan någon som helst rättslig prövning förklarats fredlösa av staten.

Ambassadören sa att han trodde att det kanske skulle kunna lösa sig. Kanske. Om de där tre fredlösa bara svarade rätt på några frågor som USA har ställt. Ungefär som ett körkortsprov, alltså. Kryssar de i rätt ruta kan de få tillbaka sina medborgerliga rättigheter. Hyggligt.

Han sa också att han tyckte att den svenska pressen varit alldeles för ensidig. Den har tjatat en massa om friheter och rättsstat och sånt. För mycket "life, liberty and the pursuit of happiness", helt enkelt, för att använda ett uttryck som betydde något före den 11 september.

Det var inget konstigt med att höra den amerikanska ambassadören lägga fast vad som krävs av oss för att vi ska skyddas av svensk lag. Tvärtom.

Alla vet ju hur det egentligen är. Det är han som bestämmer.

Fast då undrar man vad man ska med en generalguvernör till, förstås. Kanske fyller han samma funktion som riksdagen. En ceremoniell institution som formellt godkänner beställningarna från USA och EU. Ett ställe där man möjligen kan göra som moderaterna: lite symboliskt ta ställning mot att Sverige ska styras utifrån och sedan lägga ned sin röst. Opposition för syns skull.

Nåja. Persson får i alla fall en snyggare uniform. Det kan vara bra när han ska klippa band och vinka åt oss. Och de där tre fredlösa behöver man väl inte bry sig så mycket om.

Man har sett dem på bild. De är ju negrer. Det, eller möjligen araber, är säkert de som blir bannlysta i framtiden också.

Lite flexibel måste man ju vara om man ska styra ett land. Ja, eller sköta om det åt dem som egentligen bestämmer, alltså.