”Trädgårdsdags” fredsmäklare på brittisk landsbygd

KOLUMNISTER

"Det är fler gränsstrider nu, eftersom befolkningstätheten är större." Är det Utrikespolitiska institutet som analyserar Mellanöstern? En freds- och konfliktforskare som kommenterar läget mellan Indien och Pakistan? Eller Sydsvenskans beskrivning av de svensk-danska förbindelserna efter Öresundsbron?

Det är Clare Hinchliffe, policyansvarig på Hedgeline, en stödorganisation för "offer för höga häckar".

I torsdags dömde en brittisk domare Samantha Richards, 26, till tre månaders fängelse eftersom hon vägrar att flytta ett staket. Grannen, Tony Benson, hävdar att staketet står på hans mark. Domstolen har givit honom rätt. Samanthas mor, Teresa, står på tur att dömas.

Förutom att vägra att flytta staket föder mor och dotter Richards upp hopphästar av olympisk klass. Det låter tjusigt, men man anar en familjetragedi bakom staketstriden. "Det här är ditt fel. Det är jag som lider", skrek stackars Samantha till sin mor när hon släpades ur rätten, till buren.

I torsdags dömdes också Malcolm och Marlene Girling, två välmående britter med välartade barnbarn, till 28 dagars fängelse. Deras brott består i att de, i strid med ett domstolsbeslut, huggit ned en häck. Det var grannarna som fixade domstolsbeslutet. När Malcolm Girling fick det beskedet tog han genast fram en motorsåg, en grävmaskin och en fyrhjulsdriven bil. Och så rev han upp häcken med rötter och allt.

Nu sitter hans fru, som till vardags jobbar på skönhetssalong, i samma finka som Myra Hindley en gång var inlåst i. Myra Hindley, kanske ni minns, ägnade sig åt rituella mord på barn. Malcolm bor inte lika glamoröst, men lika välbevakat.

Vem som tar hand om deras två schäfrar, Boris och Bess, är inte känt. Men det är säkrast att någon gör det. Girlings grannar har installerat övervakningskameror för att hålla koll på djuren, som har för vana att bajsa på fel sida av den uppdragna häcken.

Så Clare Hinchliffe på Hedgeline har bråda dagar. Det finns gott om offer att stödja.

I det brittiska parlamentet växer trycket. Kraven på lagstiftning mot nyplantering av höga häckar, särskilt av det året-runt-gröna släktet Leylandii, växer. Men premiärminister Blair är upptagen med andra konflikter. Som den med Saddam Hussein.

Och det är därför vi har en chans att bidra. En lagom uppgift för lilla Sverige. Vi har trots allt "Trädgårdsdags" i P1. Ett lugnt, resonabelt och pragmatiskt föredöme i häck-sammanhang.

Göran Persson borde skicka Schenkmanis och Samuelsson som medlare till brittiska landsorten. Innan det är för sent.