Valdebatten är till för folk som bor i USA

KOLUMNISTER

Är det inte dags att bli trött på att alla ska vara amerikaner?

Jag tycker det.

Det är valrörelse. Skyll inte på mig, det var inte jag som hittade på det.

Ett antal figurer tävlar med varandra om att just deras namn ska stå på just din papperslapp i september. Ett ännu större antal figurer skriver och pratar om det. De kallar sig journalister och tävlar också med varandra.

I den tävlingen gäller det att vara annorlunda, det är alla överens om. Och av någon anledning tycks alla de som gör annorlunda saker på samma sätt inbilla sig att vi är amerikaner.

Som när Alf Svensson intervjuades i radio. Utfrågarna försökte få honom att säga att han tyckte att skolan borde lära ut Bibelns skapelseberättelse i stället för Darwins utvecklingslära. Det tyckte han förstås inte, men det blev en grej ändå.

Varför det? Är det någon som oroar sig för att just det skulle hända? I Sverige?

Jag tror inte det. Men frågan är då och då aktuell i USA. Och det räckte för att något ljushuvud på radion skulle importera den.

För svenskarna förväntas vara amerikaner.

Eller det här med storstadsförorter. USA har jättelika slumområden där folk rappar och stjäl och mördar och bor i misär. Sverige har några förorter.

Kanske inte så kul, kanske tuffa och fattiga. Men ingenting i närheten av USA, hur mycket Latin Kings, säkert med stöd av den kommunala musikskolan, än försöker låtsas att de egentligen bor i Bronx.

Men när journalister ska försöka vara folkliga är det förorterna som gäller.

Det rappas och pratas svengelska och tas in publik med amerikanska baseballtröjor. Kanske skäms journalisterna för att de bor i innerstan. Men framför allt är tuffa storstäder såååå USA. Så trendiga och hippa och spännande.

Och vi förväntas vara amerikaner.

Det är inte förorten, utan landsorten, som är typisk för Sverige. Men ingen gör en skiva som heter ”Välkommen till landsorten”. Skulle någon göra det kanske Lasse Berghagen bjöd dem på Skansen. Men ingen skulle bjuda dem till ett valprogram.

För landsorten är inte trendig och hipp. Den är folkdans, inte rap. Varför bjuda in någon tråkmåns från Borås, när man kan bjuda in en hobbyamerikan som tror att Fittja är Bronx?

Så det blir lite skevt. Valet är till för folk som bor i Sverige. Men valdebatten är till för folk som bor i USA. Enklast vore väl att man inte bara importerade frågeställningarna, utan väljarna också.

Låt Bronx rösta i stället för Borås. Atlanta i stället för Avesta. Då skulle journalisterna helt slippa det tråkiga, ohippa, oamerikanska, lagoma, icke bokstavstroende, orappande, opiercade, bonniga svenska folket.

Och vi skulle slippa lyssna på eländet.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM