Slår vad om att Victoria inte rakade bikinilinjen

KOLUMNISTER

Det heter boklådor om det är flera. Är det bara en heter det bokhandel. Man kan säga bokhandlar också. Om man ska lita på Svenska Akademien och dess ordlista. Men vem vågar lita på en akademi med Horace i spetsen? Det kan vara något slags postmodernt skämt.

Hur som helst. Jag säger boklådor.

För det är flera. Många flera. Man märker det om man ska försöka kursa sin bok genom att gå runt i de där boklådorna och tala om att den finns. Man får göra så om man inte är Henning Mankell, eller Jan Guillou eller Liza Marklund. Det är ungefär som att vara dammsugarförsäljare för Electrolux. Allt hänger på att få foten i dörren.

Eller boken i lådan, då.

Det sliter en del skoläder. Och munläder. Man blir lite som de där skönhetsmisserna som fått utrymma Nigeria. ”Le, le, le, le, le!” går man omkring och säger till sig själv.

Sånt tar också på krafterna. Men man slipper åtminstone baddräkten.

Det gör inte ett annat gäng som också håller på att sälja sig själva. Jag talar om trettioåttonde, eller vad det kan vara, säsongen av Robinson.

Förstås. Vad annars?

Om ni inte förstått det ännu är temat Mars och Venus i år. Ni vet, män är från Mars, kvinnor från Venus. Eller om titeln var tvärtom på den där löjliga boken. Dramatiken i år bygger på att tjejer är annorlunda. Eller om det är män som är annorlunda. Könskrig ska det i alla fall bli.

Det är rätt finurligt gjort, med en manlig lagledare för det kvinnliga laget och en kvinnlig för det manliga. Lagledare Camilla har skaffat sig ett par nya bröst för att fylla rutan bättre. Lagledare Charles har skaffat sig en för stor hatt som liksom hänger på öronen.

Bråken är redan igång. Någon har sagt att Camillas bröst ser ut som kokosnötter. En idrottsfysiolog har ”dömt ut” tävlingsgrenarna som manliga.

Och ett gäng kulturpoliser rycker ut så fort någon rakar bikinilinjen.

Det enda som roar mig är att huvudpersonerna heter Charles och Camilla. Precis som prinsen och hans flamma. Och att Robinson-Charles, när han har den där hatten, nästan får lika utstående öron som Tronföljar-Charles. Där är det oavgjort. Men i övrigt vinner familjen Windsor över familjen Robinson i allt.

Deras skandaler är bättre, deras sexliv intressantare och deras konflikter oförsonligare.

Dessutom skiter de i det där med Mars och Venus. Har man haft en tuff tant som drottning Victoria i släkten är såna tröttkörda idéer inte mycket att komma med. Victoria rakade inte bikinilinjen i onödan.

Jag slår förresten vad om att hon skulle ha sagt boklådor. Inte bokhandlar.

Rediga människor som inte fjantar runt i underkläderna och könskrigar gör det. Så det så.

Johan Hakelius