Tidningens ultimatum: Välj fru eller så avslöjar vi allt

D

KOLUMNISTER

et var Robin Cook som valde fru på flygplatsen. Eller snarare valde bort.

Tony Blair hade precis satt foten i rumpan på de konservativa. Hans grabbar drog in som ett gäng välorganiserade och välklädda studentrevolutionärer i lärarrummet. Bytet delades upp.

Robin Cook

hade framgångsrikt terrorbombat de konservativa under valkampanjen. Han var en storspelare. Så det blev jobbet som utrikesminister.

Nu stod han på Heathrow, flygplatsen utanför London, med sin fru Margaret. De skulle på semester till Colorado. Ridsemester. Cowboystuk. Då ringer mobilen. Det var Alastair Campbell.

Det är sällan ett bra tecken när Alastair Campbell slår en pling. Han är regeringstorped. Att kontrollera medierna har från början varit A och O för Blair. Och grovjobbet är Campbells. Det är Campbell som sprider de falska ryktena, skrämmer dem som ställer fel frågor och i största allmänhet är ett råskinn.

Han har en naturlig fallenhet för sånt.

Nu, förklarade Campbell, hade skandalblaskan News of the World hört av sig. De visste att Cook hade ett förhållande med sin sekreterare. De tänkte skriva om det. Det skulle bli skandal.

Skandal, i sådana

här sammanhang, betyder avgång.

Men, sa Campbell, det finns en utväg. Blaskan har lovat att inte göra saken alltför plågsam för dig, Robin, om du ger den ett uttalande. Och det är precis vad du ska göra. Du ska ge ett klart besked om att du agerar ansvarsfullt och rakryggat.

Du ska, inom ett par timmar, tala om för News of the World vilken kvinna du väljer.

Så Robin Cook tog med sin fru till ett av flygplatsens vip-rum. Där berättade han för Margaret att semestern var slut. Och, förresten, det var deras äktenskap också.

När det värsta hade

blåst över smet Robin och Gaynor, hans älskade sekreterare, från säkerhetsvakterna. De gifte sig på ett litet kommunkontor mellan en brandstation och en begravningsbyrå. Sedan petades Robin Cook från utrikesministerposten i alla fall. Han ansågs inte duga.

I måndags kväll kunde man se Cook på tv. Tal i underhuset. Han avsade sig självmant den reträttpost i regeringen han fick när utrikesdepartementet togs ifrån honom. Cook såg tärd ut. Lite pompöst mässande, som vanligt. Han sa att han inte kunde ställa upp på kriget.

De flesta är överens

om att han snart skulle ha packat ihop i alla fall. Kriget gav honom bara en möjlighet att göra show av det. Kanske det. Men det var inget dåligt tal. Man kunde se hur ont det gjorde på regeringsbänkarna. Och inte ens Alastair Campbell kan lägga lock på den här grytan.

Svinhugg går igen, som det heter. Hoppas Gaynor hade lagat något gott åt Robin när han kom hem.

Johan Hakelius