För- kortningarna som ropar ”Hurra för kriget”

Hurra för kriget!

KOLUMNISTER

För ni har väl sett alla bokstavskombinationer som ropar hurra för kriget?

En sån där bokstavskombination jobbar dygnet runt. Nu har Saddam kastat ut dem från Bagdad, men när det började var CNN fortfarande där. Och första kvällen var en besvikelse. Ingen bra tv.

”Shock and awe” hade ju faktiskt utlovats. Chock och bävan. Och så gick larmet. Pang! Boom! ”Det här kan vara början till shock and awe”, ropade CNN förväntansfullt. Men bara några smällar senare, blev det lugnt igen.

”Det kommer säkert mer.” Hurra för kriget!

Det gjorde det inte.

Kom mer, alltså. Just då. Det riktigt hördes hur besvikna de var, där på hotelltaket.

Det blev lite bättre ett par kvällar senare. Fast på presskonferensen i Washington efteråt var inte alla bokstavskombinationer nöjda ändå. CBS, eller kanske var det NBC, lät en militär med jättelika öron förstå att det var rätt futtigt att bara skjuta iväg några hundra kryssningsrobotar. Så blir inga barn (o)gjorda. Ingen vidare ”show”, som bokstavskombinationen uttryckte det.

Hurra för kriget och sluta mesa! Ungefär.

Hurra för kriget! Det ropar också de där bokstavskombinationerna med r i parentes på slutet. Eller S för socialistiska, eller F för folkets eller D för demokratiska. Som i DDR, alltså. Och alla de där ”journalisterna” som aldrig försuttit en chans att propagera för folkmördare, om de är ”radikala” och/eller svarta, bruna eller gula.

I nästan tjugo år

har de haft motvind. Men nu, äntligen, får de lite draghjälp av världens enda supermakt. Äntligen något som kan driva upp en ny generation extremister. Äntligen lite bombade barn som kan få skolungar att gilla skäggiga gubbar, från Marx till Che.

Hurra för kriget, jublar de där bokstavskombinationerna med r i parentes.

Folk är så förbannade att de slutat tänka. Nu gäller det bara att snärja in dem i ideologi innan de börjar tänka igen.

Hurra för kriget! Så skriker mullorna i de där bokstavskombinationerna som får tonåringar att tejpa bomber på magen. De hoppas bara att tillräckligt många irakier stryker med. Ju fler civila som dör nu, desto fler civila kan de själva ta livet av sen.

Och hurra för kriget! Bokstavskombinationerna med lib för liberal i sig jublar också. För mänskliga rättigheter är viktigare än folkrätt, säger de.

Det betyder att det är moraliskt rätt att starta krig nästan överallt.

Kanske till och med moraliskt fel att inte göra det. Så hurra för kriget!

Det verkar bara vara

militära mesar som inte riktigt vill ropa hurra för kriget. Och en del irakier, förstås.

Det kanske beror på att deras krig inte sker i en annan sån där bokstavskombination: tv.

ARTIKELN HANDLAR OM