Vore en lättnad att få veta att Blix har raffset

KOLUMNISTER

Problemet för J Edgar Hoover var att han var före sin tid.

Ni minns kanske att Hoover var FBI-chef. Det var han i femtio år. Också när Stalin levererade nackskott till alla som vände ryggen till. Så gick det förstås inte att bete sig i USA. Men det var kapprustning och det gällde att inte verka efterbliven.

Lösningen på problemet blev Joseph McCarthy. Senatorn som startade sin egen inkvisition. Hundratals mer eller mindre kända amerikaner, offentliganställda och andra misstänkta kallades till förhör, svärtades ned, tvingades till angiveri och fick arbetsförbud. En del, som till exempel Charlie Chaplin, slängdes ut.

J Edgar Hoover drog sitt strå till stacken. Han kunde känna doften av en kommunist på mils avstånd. Till och med när kommunisten inte fanns där. Tillsammans med McCarthy såg Hoover till att USA inte hamnade alldeles på efterkälken i kapprustningen om hemliga polisen.

Men det var på fritiden Hoover var en riktig föregångsman. Då tyckte han om att klä sig i klänningar och pärlhalsband och trippa runt i högklackat. Det var inte särskilt många som kände till saken då. Det skulle ha undergrävt Hoovers ställning som man i staten. Därför fick han leva ett hemligt dubbelliv.

Jag kom att tänka på Hoover häromdagen. Det var Jörg Haider, den österrikiska lederhosen-führern, som påminde mig. Genom att hoppa på vår egen vapeninspektör Hans Blix.

Jörg Haider är emot kriget. Och han litar inte på Blix. Mer precist påstår Haider att CIA vet något om Hans Blix. Något som gör att Blix är tvingad att gå USA:s ärenden. Utpressning, alltså.

Det är säkert struntprat, men visst blir man nyfiken? Vad skulle kunna vara så spännande? Blix som inte bara är urtypen av korrekt tjänsteman, utan dessutom folkpartist.

Fuskade Blix på en latintenta i realskolan? Har han cyklat utan hjälm? Har vapeninspektörerna glömt att upprätta en jämställdhetsplan?

Det är väl för mycket att hoppas på ett riktigt dubbelliv. Även om det, på något sätt, vore en lättnad att få veta att Hans Blix har raffset under de där skrynkliga kostymerna i säkerhetsrådet. Att den där trygga tjänstemannarösten då och då piper fram "My heart belongs to daddy", hemma i mysrummet. Och Hans Blix skulle se bra ut i pärlor.

Men det är nog bara struntprat. Tyvärr. Vi lever ju inte på femtiotalet längre.

Kanske är den hemska hemlighet CIA luskat reda på att Hans Blix är precis så där korrekt och konventionell som han verkar. En otidsenlig gubbe, helt enkelt. Rena Siewert Öholm. Det vore förödande. Såna får inte ens presentera Melodifestivalen.

Raka motsatsen till J Edgar Hoover. Han var alldeles för modern för sin tid.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM