Utsätt inte skyddslösa irakier för Dr Deepak

KOLUMNISTER

Mitt i alla bombkrevader, sprängda lemmar, tårar, förhoppningar och bunkrar är det en sak jag undrar: var är Deepak Chopra?

Är du medelålders kvinna vet du kanske vem jag pratar om. För det är medelålders kvinnor som gjort Deepak till mångmiljonär. De, och den där robusta hakan med en klädsam grop i, strax nedanför de chockladbruna ögonen.

Deepak Chopra, eller mer precist dr Deepak Chopra, lär oss att finna "visheten inom oss". Han lär oss "känslomässig frihet". Han tar oss på "resor in i helandet". Han berättar för oss om våra "synkroniserade öden" och om "skuggprocesser".

Dr Deepak är, kort sagt, den västerländska kulturens krona: en indisk guru med en amerikansk marknadsföringsavdelning. Han bor förstås i Kalifornien.

Det finns inget dr Deepak gör, som han inte kan få en djup fundering om. Och ingen av dr Deepaks djupa funderingar är så djupa att de inte, med ett par enkla handgrepp, kan omvandlas till bästsäljare.

Dr Deepaks senaste heter "Golf för upplysning". Så nu försöker han lägga beslag på de medelålders männen också. Den som läser "Golf för upplysning" utlovas inte bara dramatiskt förbättrade resultat på greenen, utan dessutom "större vishet om livet bortom 18:e hålet".

Varje bästsäljare är förstås avstamp för en kurs. Eller "workshop", som det heter om det kostar 10 000 kronor per person.

Skulle du råka ha vägarna förbi Kalifornien i dessa ödesdigra dagar kan du till exempel delta i workshopen "Speglar av relationer":

"Under denna livsförändrande två och en halv dagars resa med Deepak Chopra kommer du att identifiera och omvandla de begränsande idéer och minnen som blockerar din förmåga att älska och bli älskad villkorslöst".

Klart man blir sugen. Men framför allt undrar man.

Kring den 25 april vet vi att dr Deepak tänker stråla ned sig på planeten Kalifornien. För då är det dags för "Speglar av relationer". Men var, undrar man, befinner han sig just nu?

Någon gång, strax innan de första stridsvagnarna rullade in i öknen norr om Kuwait, berättade dr Deepak att även han tänkte invadera Irak. Den mest inbitne amerikavän måste ha känt sig lite illamående. Att utsätta den skyddslösa irakiska befolkningen för "Golf för upplysning" vore att ta i.

Det måste väl finnas något i Genèvekonventionen om sådant.

Nu visade det sig att dr Deepak inte tänkte åka till Bagdad för att levitera och signera böcker. Han ville bli "levande sköld".

Sedan dess har åtminstone jag inte hört ett knyst.

Nu ser jag marinkåren skjuta sig genom Bagdad. Och jag kan inte låta bli att undra. Det finns ju trots allt en liten chans att dr Deepak faktiskt åkte.

ARTIKELN HANDLAR OM