Det är inte Snopp-Claes som är världsproblemet

KOLUMNISTER

Det är lika bra att erkänna med en gång: jag missade Claes Malmbergs snopp.

Alla ni andra följde tydligen TV4:s stora barngala i fredags. Ni såg Claes Malmberg näck. Kanske var ni en av de tusentals, eller åtminstone tiotals, som ilsket slängde sig på telefonerna. Men mig gick veckans folkstorm förbi.

Kanske får jag en ny chans. Till en annan tidning än den här säger Claes: "Jag kan ligga med en get, bara det drar in pengar till de lidande barnen."

Han anger ingen kanal och tid för just det inslaget. Man får väl hålla ögonen på tv-tablåerna. Fast jag undrar om Claes tänkt på alla som ömmar för de lidande getterna. Djurvänner är inte att leka med. Och alldeles avgjort inte att skämta med.

Apropå det, Snopp-Claes sa en annan sak också. Här i Aftonbladet. Något som visar att komiker inte heller är att skämta med:

"Jag hoppas att folk blir lika upprörda av barnen som svälter, som de tydligen blev av detta."

Ja, ni känner igen det. Mormors gamla argument när ni inte åt upp pölsan.

"Tänk på de svältande barnen i Afrika."

Det gjorde aldrig pölsan ätligare. Men Claes Malmberg försöker ändå. Det viktiga, vill han ha sagt, är inte om ni tvivlar på att höjden av fyndighet är att skriva "uni" på ena skinkan och "cef" på den andra och sen dra ned byxorna. Det viktiga är att miljoner barn svälter.

Det, era kälkborgerliga gillestugefascister, är ett världsproblem. Claes Malmbergs snopp är det inte. Ungefär så är tankegången. Det är inte den som gör helikoptern i direktsändning som ska skämmas. Det är den som är småttig nog att orka ogilla snoppviftandet.

Och det ligger förstås något i det. I något sånt där buddistiskt evighetsperspektiv.

Det finns de som helst bara pratar om svältande barn. Eller om världens alla krig. Eller om miljöförstöring. Eller om bomber i Nordafrika. Viktiga människor. Allvarliga människor. Människor som egentligen inte tycker att någon har rätt att skratta åt något, förrän alla barn är mätta.

Människor som, framför allt, sätter villkor. Ska någon tycka något ska det tyckas på allvarliga och viktiga människors villkor. Ska någon le ska det les på allvarliga och viktiga människors villkor. Ska någon bli arg ska det vara på viktiga och allvarliga saker som viktiga och allvarliga människor tänker på. Annars är man dum i huvudet, oupplyst, småttig och reaktionär.

Själv tycker jag att allvarliga och viktiga människor mest liknar argsinta översittare. De borde slappna av lite. Sluta pressa pölsa. Och om ett steg på vägen är att de visar snoppen i tv, tycker jag att vi kan bjussa på det.

Men den där geten tror jag det är bäst att Claes släpper.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM