Vem vill missa en töntig rävjägare i vit smoking?

KOLUMNISTER

Det är sannolikt något av det töntigaste man kan göra. I alla fall den här veckan. Och i alla fall om man har koll på läget.

Men nu är det så att jag gillar Brajan. Om ni ursäktar.

Jag vet vad ni fnyser. Konsert med Bryan Ferry. Ha! En massa lönnfeta medelålders nostalgiker. Reklamare med halvfärdiga romaner om olyckliga unga män i byrålådan. Dussinarkitekter som hobbymålar med löjliga stråhattar i Provence. Muskelförtvinade handläggare som tror att de är Jerry Halls gamla pojkvänner, om de hoppar i ett par vita linnebyxor.

Jo, jo. Kanske det. Men Brajan är ändå Brajan.

Saken är ju trots allt den att få kan vara löjliga med värdighet som Bryan Ferry. En mycket liten andel av världens befolkning kan bära vit smoking och tangorabatt, utan att bli utskrattad. Eller kakiuniform och ögonlapp. Eller ständigt dränka sin omgivning

i sentimentalt kärleksslisk, utan att bli bokad till pianobaren på Scandic Hotell Malmen.

Men Bryan Ferry kan. Han kan till och med posera med halvslutna ögon, basker och cigarett, utan att stilpolisen rasslar med handklovarna.

Det bara är så. En unik kvalitet.

Och nu är farbror Bryan, 58, på besök. Han är ganska skygg, så man får passa på.

Riktigt vad han har för sig när han inte sjunger om hjärta, smärta och småtimmarnas blå cigarettrök är inte så lätt att veta.

Men en sak är känd: familjen Ferry är hängivna försvarare av landsbygden. I västra Sussex, där Bryan håller till, betyder det att man är förbannad på Disney-yuppisarna i parlamentet, som vill förbjuda rävjakten.

Jovisst. En del av er börjar väl ringa Margareta Winberg här. Men rävjakt är faktiskt en kulturaktivitet. Sen kan ni säga vad ni vill.

Otis, Bryans 20-årige son, haffades av polisen förra året när han försökte klistra upp affischer till rävjaktens försvar. Det har med saken att göra att han limmade upp slagorden utanför Tony Blairs hus i County Durham.

Lillebror Isaac, å sin sida, blev avstängd från den snobbiga internatskolan Eton efter att ha skickat elaka mejl till jaktmotståndare.

Det var rätt kul att se jaktsabotörer, som inte drar sig för att misshandla jägare och hästar, berätta om hur ledsna och skakade de var av de där mejlen. De innehöll flera riktigt fula ord.

Bryan själv har hittills hållit sig på rätt sida om lagen. Men en av de där sköra djurrättsaktivisterna med rånarluva och ringar i alla kroppsdelar, visste hur det låg till:

- Hela familjen är en hop ganska fanatiska rävjägare.

Jojomän. Och farsan är den coolaste tönt England har. Så i morgon kväll är det dags. Brajan. En glamorös bonnpojke med stil. Kanske med flera rävar på sitt samvete.

Tally Ho!

Johan Hakelius