Efter 14 september blir allt sig likt igen

KOLUMNISTER

Här kommer en liten hemlighet. En hemlighet om den 15 september.

Vi skulle på middag i förra veckan. Till en man med Butler. Nej, inte en sån i lång kavaj med fågelstjärt. Butler är en beagle. Nu blev det lite trångt, så jag ringde för att skjuta på det någon halvtimme. Jag kan inte påstå att jag inledde särskilt originellt:

- Hej, ringer jag olämpligt??

Ja, ni hör själva. Man kan öppna fyndigare. Men svaret överraskade. Det kom inget alls. Det blev tyst.

Det finns olika slags telefontystnader. Det finns tekniktystnaden. Den där susande felkopplingen som man inbillar sig att man kan rätta till genom att knacka luren i bordet. Det finns simultantystnaden. Den som uppstår när personen i andra änden tror att just han kan läsa tidningen, föra en annan diskussion, titta på tv och skriva en novell, samtidigt som han talar med dig i telefon. Och så finns den misstänksamma tystnaden.

Den misstänksamma tystnaden är en mild variant av den paranoida tystnaden. Den uppstår när personen i andra änden fått för sig att allt som sägs har en dold undermening.

Det här var en misstänksam tystnad. Den var rätt lång. Till slut kom ett svar:

- Hurså, har det kommit en opinionsundersökning??

För tydlighetens skull vill jag påpeka att vi talar om, eller snarare med, en vettig människa. Snäll och trevlig, humoristisk och omtänksam. Butler, skulle man kunna säga, har gjort ett kap. Det gjorde mig ännu oroligare. För Butlers husse har ett arbete. Just nu är det att få folk att säga ja. Den 14 september, ni vet.

Inget fel med det. Men jag vet vad sånt kan göra med människor. Det kan bli för mycket. De börjar tänka ungefär som Per Ahlmark skulle göra om han luftlandsattes naken på Västbanken. Om ni förstår vad jag menar.

Nu hade jag inte behövt oroa mig, visade det sig. Det var villaidyll, glatt humör och varma hallon till glassen. Trevligt, helt enkelt. Normalt.

Vi pratade om allt det där som man vill prata om: hundar, kineser, elstolpar, Hells Angels och kostnaden för att fälla stora tallar. Det är inte billigt, ska ni veta. Den där valutan pratade vi inte om alls.

Det är det som är hemligheten. Hemligheten är att den 15 september kommer det att vara ungefär så. Oavsett vad som händer den 14. Normalt.

Göran Persson kommer att sitta där han sitter. Butler kommer att tugga på sina gristrynen. Man kommer att kunna prata om helt vanliga ämnen, som tallar och kineser.

Dessutom kommer man att kunna vara fantasilös i telefon igen, utan att skrämmas. Hösten är, när man tänker efter, en behaglig årstid.

Johan Hakelius