Sjunger de "God save the queen" till Charles?

KOLUMNISTER

Ja, som ni förstår måste vi återvända till det brittiska hovet. Knappt har misstanken om att Diana mördades slagit rot, förrän nästa skandal knackar på slottsporten. Denna gång är ämnet så känsligt att en domstol förbjudit brittiska tidningar att publicera detaljerna.

Mordkomplotter är trots allt en tradition inom alla kungahus av rang. Nästan en klassmarkör. Men bisexuella ormgropar med tjänstefolket är något helt annat.

Frågan är alltså: Är prins Charles bisexuell? Enligt de förbjudna vittnesuppgifterna ska prinsen ha roat sig med sin kammarherre Michael Fawcett och en kvinnlig tjänarinna i någon av de kungliga sängarna.

Det vi alla vill veta är förstås vad - exakt - de ägnade sig åt. Två män och en kvinna i samma säng behöver, som alla fördomsfria människor vet, inte antyda bisexualitet hos någon av de inblandade parterna. Allt det bevisar är en viss simultankapacitet.

I väntan på detaljerna kan vi bara spekulera.

Låt oss anta att det är sant. Storbritanniens kronprins är en HBT-person. Det är den politiskt korrekta termen. HBT står för homo-, bi- och transsexuell. Person står för att man är människa, men utan bestämt kön.

Nå. Ni förstår själva vilken katastrof det vore. Inte för kronprinsen. Inte för oss andra. Men tänk på liberalerna.

För en liberal är inget så otidsenligt som kungahus. Å andra sidan är inget så i tiden som HBT-personer.

Kungahus ska störtas. HBT-personer ska stöttas. Kungahus ska hånas. HBT-personer ska hyllas. Och så får de His Royal Highness prins Charles i knäet. HRH HBT.

Hur ska en korrekt liberal reagera? Måste kravet på ovillkorligt stöd för HBT-personer överges? Eller är det kravet på republik som får vika?

Det är trots allt ett enastående tillfälle. Storbritannien kan få en HBT-kung. Det finns kanske till och med en möjlighet att göra Charles inte till kung, utan till drottning. Varje gång britterna skulle sjunga "God save the queen" för att hylla Charles, vore det en manifestation av modern liberalism.

Rockartister, komiker och frisörer i all ära. Men en kung som kommer ut som drottning slår det mesta.

Frågan är om folkpartiets landsmöte i Västerås hann med detta viktiga ärende.

Det ska bli fler poliser. Det uppskattas säkert av de HBT-personer som dras till lite tuffare tag och uniformer.

Den för nationen så avgörande frågan om lesbisk insemination klarades av. Det kan vara avgörande för vår tronföljd.

Men att döma av tidningarna var tiden för knapp för folkpartiet att fatta beslut om HBT-monarkin.

Har liberalerna verkligen råd att tacka nej till Victoria? Förutsatt att hon tar intryck av kronprinsessan Charles, alltså.

Svåra avgöranden. Skönt att man inte är liberal.

Johan Hakelius