Systemhärvan behöver Dr Phil

KOLUMNISTER

Nu tänkte jag erkänna. Jag köpte vin häromdagen. På Systemet. Två lådor och fyra flaskor. Det skulle bara vara tre flaskor, men det blev fyra. Egentligen borde man kanske inte berätta det, men den fjärde köpte jag på rekommendation. Av försäljaren. En billig italienare. Vinet alltså, inte försäljaren.

Mycket prisvärt, sa han.

Kanske var det den sista flaskan italienskt han behövde kursa för att få ut sin EU-moped. Läser man tidningen får man nästan det intrycket. Men jag tror faktiskt inte det. Jag tror helt enkelt att killen var trevlig. Han visste något jag inte visste och ville upplysa mig. Service, kallas det.

Sånt är farligt i dessa dagar.

Ni kanske noterade att Olle Johansson, Systembolagets ordförande, blev arg i förra veckan. "NEJ, NEJ OCH ÅTER NEJ", röt han på en presskonferens. Frågan var om Systemet hade försökt dölja något. När till och med skrattande Olle börjar ryta förstår man att det är allvar.

Anitra verkar också rätt spänd. Det är mycket tal om polis och sparkanden och avstängningar. Ingen munter miljö.

Och så kom den där debattartikeln i helgen. Den där Olle och Anitra skyller på Konkurrensverket och Riksskatteverket. Fast sen kom någon på att Anitra brukade vara chef för Riksskatteverket. Då tog Olle tillbaka. Anitra gick inte att få tag på. Oanträffbar.

Det är tydligt att det är lite hetsigt därinne på huvudkontoret. Fast en bra sak har de gjort. De har tagit hjälp. Det ska man alltid göra när man känner att det är på väg åt fanders. Problemet är att de nog har tagit fel hjälp. Den där debattartikeln skrevs tydligen av Lars Thalén, stjärnkonsult. Gift med Ingela, om ni minns henne. Och så är det en massa advokater inblandade. Förutom poliser och spanare och allt möjligt annat. De har tillsammans kommit fram till att personalen borde ange varandra.

Nog låter det som om det är någon annan slags hjälp de behöver. Mina tankar går till Dr Phil.

Någon som kan sätta sig ned med Olle och Anitra och lugnt och metodiskt få rätsida på kaoset. Gärna i direktsändning. Det skulle bli en minst lika bra show som den vi har nu.

Fast uthärdligare för all omutad personal.

För egen del vill jag bara påpeka att jag har kvittot kvar. Anitra, Olle och alla de andra får gärna komma hem och titta på det. Vinet smakade just mycket prisvärt. Så min systemkille ska ni låta bli.

För övrigt finns det nog andra saker att granska också. En liten fågel viskade i mitt öra att Apotekets chefer varit på konferens nyligen.

Där fick de lyssna till en specialskriven sexminuters opera framförd av en känd operasångare.

Undrar just hur mycket prisvärt det var.

Johan Hakelius