Låt Naken-Janne få dela ut Nobelprisen

KOLUMNISTER

I förra veckan blottade sig Naken-Janne igen. Inget särskilt med det. Förutom att det skedde i radions P3.

Är man själv inte blottare är det förstås svårt att alldeles säkert veta hur det fungerar. Men verkar det inte lite poänglöst att slita av sig kläderna i radio? Är det ens rent juridiskt att betrakta som sexuellt ofredande?

Själv blir jag lite orolig. Hur står det egentligen till med Naken-Janne? Är hans lilla oförargliga personlighetsstörning på väg att blomma ut i något betydligt allvarligare? Håller han på att förlora greppet?

Vi har trots allt sett mer och mer av samma vara på sistone. Ett par säsonger av Robinson kunde samhället smälta. Men efter nästan tio år av dokusåpor är förlorarna helt enkelt för många. De blandar drinkar, slåss på krogen, ger recepttips, förstorar brösten, förfalskar krönikor i Kristianstadsbladet och antastar vanligt folk med en iver som inte verkar alldeles sund. Allt i skräck över att glömmas bort. Och ju fler förlorarna blir, desto starkare blir skräcken.

Ni tycker kanske att det är producentens ansvar att ta hand om sina sopor. Men något mer än halvhjärtad återvinning, som i årets Förlorar-Robinson, är knappast att vänta sig. Inte ens av vår egen public service-tv. Och vanlig medmänsklighet kräver mer. Vi måste alla engagera oss.

Naken-Janne är den, för tillfället, mest akut hjälpbehövande. Bäst vore att finna honom någon slags meningsfull sysselsättning. Tricket ligger i att hitta någonting som kan leda in honom på rätt väg, utan krav på att han genast ska klä på sig och undvika kameror.

Närmast till hands, eftersom det brådskar, är förstås Nobelprisutdelningen. Här skulle Naken-Janne kunna utöva sin talang i en värdig inramning. Att låta honom dela ut prisen skulle ge ceremonin en ny, spännande dimension. Det skulle dessutom stärka den utomlands vanligt förekommande bilden av Sverige som frigjort och därmed säkert vara till nytta för turistindustrin.

Kungafamiljen skulle förstås fortfarande närvara som hedersgäster. Det enda problemet vore att hålla Naken-Janne borta från prinsessorna. De har en dokumenterat exotisk smak i val av pojkvänner. Även om vi i dessa dagar måste vara vidsynta nog att acceptera en blottare som prins, skulle ett sådant parti medföra en rad praktiska problem. Var skulle Naken-Janne till exempel fästa alla de ordnar en prins måste bära?

Om bordsplacering, eller andra tekniska detaljer, omöjliggör en snabb förändring av formerna kring Nobelfestligheterna skulle det näst bästa ha varit att Naken-Janne utsågs till best man vid gårdagens bröllop mellan vår statsminister och Anitra Steen.

Han kunde lämpligen ha förvarat ringen i ett litet midjebälte med ficka.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM