Mössan är julklappen folkhälso- institutet väljer

KOLUMNISTER

Alla kan ju inte gifta sig för att stå ut med vintern. Det är därför jag undrar över det här med mössan.

Ja, ni vet vad Anitra sa. Det var i förra veckan och hon och Göran gick väl och småflinade.

De visste att bandet skulle knytas i helgen, men ingen annan hade någon aaaaning. Att det skulle ske så snart, alltså.

En enda risk tog de. Björn Rosengren visste om det. Och det allmänna intrycket är nog ändå att man inte ska berätta hemlisar för honom. Men det gick vägen.

Hursomhelst. Anitra var det. Jo, efter hindersprövningen ställdes det en del frågor till de blivande makarna. De verkade glada och lite spralliga. Det var då Anitra sa: "Man behöver nåt sånt i vintermörkret."

Det lät kanske lite respektlöst. "Tills döden skiljer er åt" och allt det där. Men hon hade förstås alldeles rätt. Om inte ett eget bröllop kan göra vintern uthärdlig, biter nog inget annat heller.

Å andra sidan, vintrarna är många. Polygami är fortfarande olagligt och under alla omständigheter dyrt. Och inte ens i Hänt Extra förmår någon skilja sig och gifta sig i samma raska takt som årstiderna.

Så vad gör man för att överleva vintern om just det alternativet inte är öppet?

De som har råd flyr, förstås. Men vi andra har inget annat att trösta oss med än julen. Gröt, gran, Karl-Bertil och klappar. Därav det här med mössan.

Ni vet hur det går till. Varje år utser handeln årets julklapp.

Ni minns kanske bakmaskinen och wokpannan. Den som aldrig får plats i något köksskåp. Meningslösa, onödiga grejer från något restlager. Saker ni aldrig skulle köpa själva. Kul grejer, alltså. Men så, i år, blev det mössan.

"Mössan", säger glatt en Helena Olsson, som tydligen är ekonom och därför är med och bestämmer sånt här, "symboliserar intresset för hälsofrågor och det sportiga i klädmodet".

Och då sitter man där, redan gift, med en lätt vinterdepression och undrar hur det ska gå. För mössor är i allt väsentligt raggsockor, fast i andra änden. Och det är, rent objektivt, inte roligt att få raggsockor. Det är som att få kruskakli, en tarmsköljning eller sockerfritt tuggummi.

Mössan är julklappen som folkhälsoinstitutet skulle välja. Året efter cykelhjälmen.

Dessutom vet ni hur det blir när något är tråkigt. Då försöker folk göra det kul ändå. Så det kommer att bli mössor med massor av tofsar, mössor med älghorn i plysch och mössor med blinkande julgranar på.

Och folk kommer att ha på sig de där. När vintern är som värst i januari och februari. Ni kommer att tvingas se dem.

Årets nyårspresent måste bli Prozac.

Riksdagen stänger snart. Göran, som redan har sitt vintermys fixat, har en vecka på sig att göra pillren receptfria.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM