Ta det lugnt. Ta ett bloss. Slappna av.

KOLUMNISTER

Ni kanske inte har lagt märke till det, men Fyran tänker visa "När lammen tystnar" på julafton. Anthony Hopkins spelar huvudrollen, Hannibal Lecter, massmördare och kannibal, lika bra som han alltid gör. Han talar övertygande om hur gott det är med valda mänskliga inälvor, om man bara får ett härligt chianti-vin till.

Det borde piffa upp julstämningen lite.

Man tröttnar ju ganska snabbt på lutfisk och glögg. Och alltid finns det väl några tröttsamma besökande släktingar man kan undvara.

Intresserade borde passa på att slå en signal till kanalchefen Jan Scherman inför julafton, inte bara för att tacka honom för hans spännande, nya sätt att hylla Jesu födelse. Han behöver nog påminnas om att lägga ut lämpliga recept på text-TV, också.

Annars verkar julen i medierna vara ungefär som den brukar.

Vi påminns om alla de viktiga julbudskapen: att maten vi kommer att äta är fet och livsfarlig, att alkoholen är alldeles för riklig, att vi kommer att köra ihjäl oss, att de som överlever måste sjukskrivas för utbrändhet till slutet av april, att konsumtionshysterin snärjer oss, att våra blommor, samt närstående allergiker, kommer att avlida av granens frätande ångor och att många kommer att känna sig ensamma.

De som inte känner sig ensamma kommer att känna sig kvävda, trängda och förtryckta av att inte få vara ensamma.

Att en gång om året umgås med familj och släkt är som bekant en orsak till djup depression.

Som tur är finns alltid kyrkan. I orostider och umbäranden kan den vara en stor tröst. Här i min församling bjuder julhelgen till exempel på Gayjul med Rikard Wolff. Stockholms gaykör kommer att framföra nya gayversioner av kända julsånger. Förhoppningsvis är Josef och Maria, liksom vid tidigare jular, ersatta av ett gaypar.

Det ligger inte bara helt rätt i tiden, utan ger dessutom en ny, tänkvärd förklaring till jungfrufödseln.

Att de flesta svenskar inte är särskilt religiösa borde inte utgöra ett hinder, eftersom svenska kyrkan inte heller är det.

Men det finns å andra sidan fortfarande en del svenskar som inte ser politiken som livets mening.

För dem kan det förstås kännas främmande att besöka svenska kyrkan. Deras bästa alternativ är sannolikt krogen.

Och varför inte? Detta är trots allt den näst sista julen då svenskar kommer att till-låtas att dricka öl och röka en cigarett samtidigt.

Folkhälsoministern har lovat totalt rökförbud på krogar, barer, kaféer och pubar från och med 1 juni 2005.

Så varför inte använda julen till att njuta av ett av de få kvarvarande sociala kryphålen, innan det också muras igen?

Ta det lugnt. Ta ett bloss. Slappna av. Du hinner ändå hem i tid för att bräsera faster, enligt Schermans anvisningar.

Johan Hakelius