Åke kan konsten att skatta sig lycklig

KOLUMNISTER

Vad skulle du göra om du blev rik? Jag vet inte om du läste om "hjälteingenjören" i går. Det var här i Aftonbladet, apropå listan över svenskarna som betalar mest i skatt. Åke hjälteingenjören Hörnell gav Bosse Ringholm 44 miljoner förra året. Utan att knota, verkar det som.

Joachim Kerpner hade träffat honom. Allt var idel solsken. Tack vare svetshjälmen. Den har flytande kristaller i sig, vilket tydligen är bra, och Åke uppfann den själv i en källare i Gagnef. Nu har han sålt sitt företag för 165 miljoner.

Åke såg trevlig ut. Lite grann som Bosse Ringholm. Pålitlig och ordentlig, grå kavaj och blå skjorta, sidbena och glasögon. Ni känner igen typen.

Rejäla folkrörelsefarbröder som bär Sverige, utan att någon egentligen tackar dem. Åke och hans familj bor i ett "ganska ordinärt" hus i Falun. Det är numera pool i källaren, men annars är det mesta som i vilken villa som helst.

Jag kom att tänka på William Randolph Hearst. Tidningskungen som gjorde sensationsjournalistiken till en konst. När han stod på topp, på 20-talet, ägde han 28 större amerikanska tidningar och 18 tidskrifter. Plus en del radiostationer och filmbolag. Han var rik som ett troll. Det var då han bestämde sig för att tala med arkitekten Julian Morgan.

"Jag skulle vilja ha ett litet krypin vid Kaliforniens kust", påstås det att Hearst sa till Morgan. Och 18 år senare var det färdigt. "The Ranch", farmen, i San Simeon. 8 400 kvadratmeter österländskt slott. 165 rum. Konstskatter från hela världen. Ett eget zoo. Flera tennisbanor. Två rejäla simbassänger.

Om du har sett Orson Wells film Citizen Cane, flera gånger utnämnd till världens bästa film, vet du vad jag pratar om. Filmen handlar egentligen om Hearst, även om filmbolaget försökte låtsas som om det inte var så. Det är lätt att bli stämd i USA.

Alldeles lyckligt var nog inte Hearsts liv. The Ranch förlorade han redan under depressionen. Han var omvittnat hårdför och hade lätt att tycka illa om folk. Inte direkt pålitlig och vänfast. 1951 dog han, 88 år gammal. Inte särskilt omtyckt. Han ser sällan glad ut på bild. Välputsad och elegant.

Ingen folkrörelsefarbror, om man säger. Men mest av allt ser han ilsken ut.

Missnöjd.

Nä, pengar köper inte lycka. Men ändå. Vad skulle du göra om du blev rik?

Skulle du göra som hjälteingenjören Åke? Sätta en pool i källaren, knega på som vanligt och pytsa in 44 miljoner i skatt? Eller skulle du bygga ett litet krypin vid Kaliforniens kust?

Själv måste jag nog erkänna att den blygsamma Kamprad-modellen skulle kännas lite tråkig. Det skulle vara en riktigt stor källare, då. Och en rejäl pool.

Fast Åke gör att man blir lite osäker. Han ser faktiskt väldigt glad ut.

Johan Hakelius