Skandalerna man tror och inte tror på

KOLUMNISTER

Här är några saker man inte vet om man ska tro på: Någon avhoppad irakier påstår att Saddam går på heroin. Det var därför han invaderade Kuwait. Saddam ”var inte sig själv”. Det började med gräs, sånt man röker alltså, redan på 60-talet. Enligt samma källa.

Kanske är det sant. Det var många som rökte gräs på 60-talet. Mick Jagger och Ulf Lundell och Bill Clinton. Fast Bill drog inga halsbloss, om ni minns.

Det var en av hans bästa bortförklaringar. Ingen trodde på den. Saddam, däremot.

Han blev proffsknarkare. Enligt källa. Om man nu tror på den. Han ska ha hudcancer också. Om man tror på det. Och bin Ladins njurar är förresten på väg att packa ihop. Kan man tro, om man vill.

Det snackas om Kerry. Han är en av de där som vill bli Amerikas president. Nu sägs det att han haft älskarinna. Den gamla vanliga visan: han är 56, hon är 24.

Hennes namn är Alex, journalist på nyhetsbyrån AP.

Ivägskickad till Afrika för att vara ur vägen. Säger källa. Om man tror på den.

Kelly säger att allt är båg. Om man tror på honom. Kellys fru ska ha hotat med att ”lemlästa” honom om han var otrogen. Om man tror på det.

Bush, han som vill fortsätta vara president, myglade sig ur Vietnamkriget. Allt enligt källor. Om man tror på dem. Vita huset har just grävt fram 300 sidor dokument som ska motbevisa anklagelserna. Om man hellre tror på den pappershögen.

Lynne Montgomery, fru till den avgående amerikanska ambassadören i Belgrad, har bitit sin mans sekreterare på ett cocktailparty. Motivet lär ha varit svartsjuka. Om man tror på serbiska tidningar och brittiska Sunday Times.

Och i Ryssland är det en presidentkandidat, för ryssarna ska också välja, som har blivit drogad och kidnappad av sina motståndare. Källa är presidentkandidaten själv, Ivan Rybkin, 57, numera Londonbo. Antingen tror man på honom, eller så tror man på hans motståndare. Kampanjtrick, fnyser de.

Ja, inte vet jag. Det är därför det är så härligt med lokaltidningar.

I lördags kunde man läsa i Upsala Nya Tidning att Gustaf von Essen, tidigare moderat, numera kristdemokrat, flera gånger har kört några kilometer i en Saab 900. Från hemmet till Vattholma station. Bilen har både körförbud och brukandeförbud. von Essen erkänner rakt av. Han har skjutsat sin dotter till bussen.

– Det blir en ordningsbot på 600 kronor för körförbudet, lika mycket för obetald skatt. Men det blir rabatt om det är flera böter. I det här fallet skulle det kosta ägaren 900 kronor, kommenterar Lars Hölling på Uppsala-polisen.

Raka besked, svensk ordning, begripligt format. Varken CIA, Putin eller någon exil-irak kan ha fifflat ihop Vattholma-affären.

Äntligen en skandal att tro på.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM