Kommer ni ihåg det gamla ordet samizdat?

KOLUMNISTER

Det skulle ha kunnat bli 3 310 001, men det blev 3 310 000. Tittare, alltså. Som tittade på Robinsonfinalen.

Att det inte blev en etta på slutet beror på mig. Jag missade alltihop. Glömde bort det.

Man känner sig lite ensam. Lade man 3 310 000 tittare på rad, med början i Östersund, skulle den siste lycklige tittaren ligga på stranden i Las Palmas.

Det kunde ha varit jag.

Å andra sidan kunde jag ha legat i västra Turkmenistan, om de hade siktat bara en aning fel där uppe i Östersund.

Så man ska inte gräma sig. Men undra kan man väl ändå få göra?

Det jag undrar över är egentligen hur de tänker, där i tv-huset. Det hus där Ettan och Tvåan görs. Det har varit ett fasligt ståhej om Robinson just i år. Ja, läser ni den här tidningen, så vet ni vad jag menar. Om ni av någon skamlig anledning läser någon annan tidning vet ni det också. Robinson överallt.

I söndags sändes till och med en dokumentär om Robinson. Det var Folke Rydén som hade gjort den.

Han brukar vanligtvis göra dokumentärer om vapen i USA, eller Malexandermorden, eller så. Men nu har han alltså gjort en dokumentär om Robinson. Den går i repris i dag klockan fem på Ettan, för den som är intresserad. "Det sista örådet", heter den.

Det är det där ordet, "sista", som förklarar allt ståhejet. Det är slut nu. Inget mer. Robinson är historia. Saligt i åminnelse.

Fast det är ju inte sant. Om man nu hade glatt sig åt att folk som är skeppsbrutna på öde öar i fortsättningen kommer att få vara i fred, har man glatt sig för tidigt. Kamerorna byter bara kanal. TV 3 kommer det att vara i fortsättningen.

Robinson-Robban Aschberg, inte Anders Lundin, kommer att gå runt och se oförskämt solbränd ut, mitt i svenska vintern.

Och därför undrar jag: Hur tänker de egentligen i Tv-huset? När de tjatar om "sista", alltså.

Är det bara konkurrensmobbning? Ett sätt att försöka antyda att TV 3 bara gör sopor? Eller är det något annat?

Jag börjar misstänka att de faktiskt tror att den här säsongen var den sista. Inte därför att de inte vet att det fortsätter. Utan därför att det som görs utanför Tv-huset egentligen inte finns. Inte officiellt.

Kommer ni ihåg det gamla ordet samizdat? Det betyder på ett ungefär "eget förlag". Samizdat-litteratur brukade man kalla de förbjudna skrifter som cirkulerade i Sovjet. Mestadels av författare som hade förklarats vara icke-personer. Officiellt fanns de inte till.

3 310 000 svenskar kunde säkert unna strandsatta att slippa trängas med kameramän efter sju år. Det är inte det. Det är den där känslan av att statens tv låtsas att Robinson inte finns längre. Ett icke-program. Samizdat-Robinson.

Nästan som om man redan låg där i västra Turkmenistan.

Johan Hakelius