Folk borde väl bli glada av att se en snygg rygg

KOLUMNISTER

Det har uppstått något av en kris i England. Emma Thompson har avslöjat att hon har en rygg.

Ja, ni vet vem Emma Thompson är. Skådespelerskan. Är hon med i en film är det ett ganska säkert tecken på att den är värd att se. Senast var det Love actually. Eller så kanske ni minns Carrington eller Howards end eller Återstoden av dagen. I morgon kan ni förresten se henne spela ängel i ettans nya serie Änglar i Amerika. Den kan säkert vara bra, även om det är något så trendigt som en homosexuell judisk socialist som skrivit manus.

Men nu gäller det ryggen. Emma Thompson brukade klä sig ordentligt och praktiskt, gärna i höghalsat och promenadskor. Men just den här månaden har allt det där ändrat sig. Flera gånger har Emma uppträtt i eleganta klänningar. Välskurna, sexiga, lyxiga. En särskilt tjusig kreation hade hon på sig på en filmgala för en vecka sedan. Tjockt, rosa siden. En jättelik vit boa. Och ryggen bar, ända ned till rumpan.

Ja, herreje.

Man skulle kunna tänka sig att folk skulle bli glada. Saken är ju faktiskt den att Emma ser väldigt snygg ut. Inte det minsta billig. Det här är en dam med stil. Hon har alltid utstrålat intelligens och humor och god smak. Nu utstrålar hon dessutom sex. Det fullkomligt ångar om henne. Grattis till henne, som har allt det där. Och grattis till oss som får se det.

Men, nä då. För Emma är 44 år gammal. Och betoningen ligger, tro det eller ej, på gammal.

Brittisk press har kommit fram till att Emma måste lida av en 40-årskris. Och hennes egen mamma, Phyllida, säger att "kvinnor över en viss ålder" behöver fyra timmar för att bli så snygga som Emma har blivit:

- Det är det inte värt, i synnerhet inte när man har småbarn hemma.

Emma är mamma till en fyraåring. Tack för den, mamma Phyllida.

Och inte är det mycket bättre här hemma. Filmen The mother, Mamman, visas just nu på svenska biografer. Där får man se Anne Reid, en annan fantastisk brittisk skådespelerska, rulla runt naken med en man som är trettio-någonting. Reid är sextio-någonting. "Det här är faktiskt lite chockerande", blev rubriken i Dagens Nyheter.

"Vi vill inte se våra gamla mammor ha sex!" skrev recensenten med skräckblandad förtjusning. Betoningen på gamla. Nähä.

Ja, vad ska man säga? Det är normalt med 13-åringar som visar magen och halva stjärten på gatan. Men att en 60-årig kvinna har ett sexliv, det är chockerande. Att en 30-årig man kan tycka att hon är sexig, vill vi inte veta. Och att en 44-årig kvinna visar sin vackra rygg, det är en 40-kris.

Går det att dra någon annan slutsats än att sex är bortkastat på ungdomen?

Och på män som aldrig växer upp.

Johan Hakelius