Här är Potters alla fel enligt de fina pojkarna

KOLUMNISTER

Som alla glada barn vet har just den femte delen av Harry Potter kommit på svenska. Och här kommer en liten

lista över några saker som är fel med den nya boken:

1. Den kommer att bli film.

2. Det kommer säkert att säljas plastfigurer av

huvudpersonerna.

3. Harry Potter är ett varumärke.

4. Den handlar om kampen mellan gott och ont. Det har vi hört förut.

5. Den är sexistisk.

6. Harry Potter onanerar inte.

7. Vi får inte ens veta var i Hogwarts slott Harry skulle onanera, om han nu gjorde det.

8. Det händer inget i

boken.

9. Den är meningslös och lång.

Innan ni kastar er över

telefonen eller datorn eller brevlådan: det är inte min lista. Jag har bara sammanställt den. Det är en av de fina pojkarna på radions Kulturnytt som står för åsikterna. Han heter Jesper Lindau och finns ännu inte som plastfigur. Möjligen onanerar han en hel del. Oklart var, i så fall.

Jesper, om du läser det här så känn dig inte tvungen att berätta om just det. Människor är mer spännande om de är en aning hemlighetsfulla. Bara som ett tips.

Nu är det inte så att jag vill påstå att alla Harry Potter-böcker är litterära mästerverk. Ni stolta föräldrar som har tioåringar som läser Marcel Proust: grattis! De kan säkert få praktikplats på Kulturnytt. Och jag begriper det där med tjatande barn. Harry Potter-väskor, Harry Potter-tröjor, Harry Potter-spel. Häromdagen såg jag en

Harry Potter-dörrmatta.

Föräldrar blir trötta på barn som tjurar för att de inte fått sin Harry Potter-dörrmatta. Det är inte konstigt. Men saken är den att barn alltid kommer att tjata om något. Det hör liksom till. Står man inte ut med det borde man kanske ha skaffat sig en undulat i stället.

Det jag vill ha sagt är bara det att många barn gillar Harry Potter. En hel del vuxna också. Och kom inte och säg att det bara är marknadsföring. De gillar Harry Potter just därför att det är en ganska traditionell saga. Gott mot ont. Ingen har försökt göra den ”meningsfull” genom att lägga in mopedstölder, limsniffning, jämställdhet och onani.

Jag undrar om det inte är det som gör Jesper sur. Folk i allmänhet, och barn i synnerhet, har som vanligt en alldeles för vulgär och småborgerlig smak.

Precis som författarinnan J K Rowling. Hon var en vanlig, ointressant, fattig, ensamstående morsa när hon började skriva. Hade hon varit en ordentligt utbildad kulturarbetare hade hon begripit hur fel hon skrev. Pinsamt och gammaldags. Inte nyskapande alls.

Nu är hon rik som ett troll. Det gör nog en och annan ännu surare. Men, Jesper, tänk då på att det finns ett gammalt, beprövat sätt att lätta lite på trycket.

Ja, vi säger inget mer om det. Du vet vad jag menar.

Johan Hakelius