ABBA återförenas inte – av humanitära skäl

KOLUMNISTER

Hej och välkomna. Först lite Sverige i världen:

Rikast av oss alla är Ingvar Kamprad. ”Oss” är, i det här fallet, jordens befolkning. Han är rikare än sultanen av Brunei. Rikare än Bill Gates. Allt enligt Veckans Affärer. Taleskvinnor och jurister förnekar. Det är en stiftelse som äger hela rasket. Holländsk stiftelse, dessutom. Varje Billy, Bob och Börje är stiftelsens, inte Ingvars. Farbror Kamprad personligen har bara prisen under läppen. Och kanske ett rabatthäfte på regiontrafiken.

Men alla vet förstås att Ikea inte är holländskt. De serverar köttbullar i restaurangen, inte hasch. De enda som går på finten är skattmasarna. Vi andra vet: Det är vår kille som är rikast.

Sug på den, sultanen!

Förhandlingarna har dragit ut på tiden. Försoning, återförening, brödra- och systerskap? Eller fortsatt splittring? Enligt obekräftade uppgifter har det nattmanglats i all världens neutrala länder. Kofi Annan har legat i ständig beredskap. Förböner har hållits, utkast nagelfarits.

Men, nej. ABBA återförenades inte i går kväll, när

musikalen Mamma Mia! firade femårsdagen i London. Och nya avslöjanden om splittringens djup har just kommit i dagen. För fyra år sedan tackade Björn, Benny, Anni-Frid och Agnetha också nej. Då erbjöds de en miljard. Dollar. Enligt Björn

Ulvaeus fattade gruppen sitt beslut av humanitära skäl:

”De kommer ihåg oss som energiska och glada, men när ridån gick upp skulle vi avslöja oss som fyra åldringar på scenen.”

Aftonbladet har sökt Mick Jagger, men han avböjer att kommentera.

Enligt alldeles färska rapporter har Svennis synts på Café Drott i Enköping. Vid samma bord satt en oidentifierad person iklädd Enköping SK:s bortamatch-tröja. Vanligtvis pålitliga

källor beskrev samtalet som ”en förhandling”. Inte ens Ulrikas mamma vill kommentera det hela. Svennis lär ha beställt en arraksboll. England rasar.

Efterdyningarna av Göran Perssons frånvaro i Spanien går vidare. I går tog tusentals Madridbor till gatorna i enorma protester mot statsministerns arrogans. Demonstrationståget leddes av Lars Leijonborg och delar av Dagens Nyheters ledarsida. En liten grupp, ledd av Expressens ledarsida, demonstrerade samtidigt mot Perssons köp av en dyr bondgård i Sörmland.

Slagord som ”klassförrädare” och ”kulak”, kunde höras ända till Barcelona.

Så lite världen i Sverige:

De bråkar i Irak. Det ska väljas president i USA. För tio år sedan mördades en massa folk i Rwanda. Öststater har gått med i Nato. Någon slags återförening diskuteras tydligen även på Cypern. Något verkar hända inom den franska politiken.

Ja, det gäller att ha perspektiv. Det var allt från

nyheterna i dag. Till vänster har ni vädret. Gonatt!

Johan Hakelius