Trycket underifrån är stort på f d partiledare

KOLUMNISTER

För ett tag sen hade vänsterpartister ett parti, men ingen partiledare. Det var vak och vik. Vak står för vakant. Vik för vikarie, som alla som gått i skolan vet. Ulla Hoffman skötte det otacksamma jobbet.

Sedan skaffade de sig en partiledare. Och nu har de plötsligt en partiledare utan parti. Ja, inte Lars Ohly, som först inte ville ta jobbet, med tanke på familjen och sen ändrade sig, med tanke på något annat. Nej, där är parti och partiledare på plats. Men så är det inte med den andra partiledaren inom vänsterpartiet. Gudrun.

Det är ett väldigt "tryck underifrån" som gjort Gudrun till partiledare igen. Trycket underifrån kommer främst från Södertörns högskola där professor Ebba Witt-Brattström, gift med svenska akademiens ständige sekreterare professor Horace Engdahl, planerar något. Muller i folkdjupet, om man säger.

Det kan bli ett parti, men det är hemligt. Det var så Stödstrumporna blev jättespännande. Och nu är det jättespännande igen. Ska partiledaren utan parti finna partimakaren utan partiledare? Ska det väldiga trycket underifrån, det vill säga Södertörn, möta det väldiga trycket uppifrån, det vill säga Gudrun?

Ebba vill nog hellre ha Margareta Winberg. Fast Margareta är i Brasilien och säljer strids-

flygplan. Å andra sidan: allt kan hända när det trycker underifrån. Spännande. Fortsättning följer.

Och fortsättning följer även för en annan gammal partiledare. Ni läste väl i lördags här i Aftonbladet om Alf? Eller egentligen om Alfarna. Svensson och Robertsson. F d partiledaren och countryartisten. De sjöng "Barnatro" tillsammans i Bingolotto häromsistens och nu ska de ut på en liten sommarturné. Återigen en följd av "tryck underifrån". Dock ej från professorer, utan från "brevskrivare och telefonörer", som den ena Alfen, f d partiledare, uttrycker saken.

Det ska bli Taube, Dan Andersson och möjligen ett och annat saxofonsolo.

Mest av allt just nu önskar sig f d partiledaralfen "ett större intresse för trädgårdsarbete". Man förstår honom. "Trycket underifrån" är stort, även i rabatterna, så här års. Kräver minst lika mycket ledning som hemliga partier, som kanske snart finns.

Vad ska allt detta "tryck underifrån" sluta i? För politiken, musiken, rabatterna? Ingen kan veta. Spännande, spännande. Man får ta det som i den psalm f d partiledaralfen vill sjunga på Alfarnas turné: "Blott en dag ett ögonblick i sänder".

Eller fortsättning följer, som det brukar heta.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM