Sluta mobba Berit – ni är bara korkade

KOLUMNISTER

Får jag påminna om Berit Andnor? Om det inte ringer några klockor behöver ni inte känna er generade. Hon sitter nämligen i regeringen. Vår, det vill säga Sveriges regering.

Man kan tycka att det borde betyda att alla vet vem Berit Andnor är. Men så är det inte. Svenska Dagbladet frågade häromdagen vanliga väljare om de kände igen Sveriges EU-parlamentariker. Det gjorde de inte. De kunde ha frågat om minist-rar i regeringen istället. Resultatet skulle inte ha blivit så mycket annorlunda.

Nu tror ni kanske att det här är ett försök att vara taskig mot Berit. Som förresten är barn- och familjeminister, för att vara precis. Det är det inte alls. Tvärtom.

Det är inte Berits fel att hon inte känns igen. Färre personer bryr sig om politik nuförtiden. Och de som ändå gör det har svårt att skymta särskilt många ministrar bakom statsministern. Han tar liksom plats.

Hursomhelst, det vore fel att vara taskig mot Berit Andnor. Ändå är det precis vad många är. Hela tiden.

För om ni ändå vet vem Berit Andnor är, så är sannolikheten rätt stor att ni vet det därför att ni läst någon debattartikel, eller någon kolumn, eller kanske till och med ett upprop, som skäller på henne. I vissa kretsar, inte så stora men rätt gapiga, har det nämligen blivit en hobby att kräva Berit Andnors avgång. Det finns ingen gräns för hur hemsk hon är.

De är ganska tråkiga att läsa, de där uppropen. Men om jag har förstått saken rätt är skälet till att Berit Andnor borde avgå att hon är hyfsat representativ för svenskarna. Liksom de flesta svenskar verkar hon inte vara alldeles emot att föräldrar själva ska få bestämma hur de delar föräldraledigheten.

Det är klart att kändisar och mediefolk måste hoppa på henne då. Hon är för svennig, helt enkelt. Inte tillräckligt lyhörd för vad de viktiga människorna, det vill säga kändisar och mediefolk, tycker.

Obs! Ironi!

Inte vet jag vad Berit Andnor kommer att tycka i morgon. Politik är ju som den är. Ministrar byter fot när det passar. Men oavsett det undrar jag två saker:

1. Är ni inte klara med att mobba Berit Andnor snart?

2. Är ni verkligen så korkade som ni verkar?

För om ni tror att det är Berit Andnor, en av alla dessa ganska okända ministrar bakom en mycket känd statsminister, som själv bestämmer vad regeringen ska tycka om just föräldraledigheten, så måste ni vara rätt korkade.

Eller så gillar ni bara att sparka på underlydande som chefen är beredd att offra.

Johan Hakelius