Sluta säg att "andra borde" - gör det själv

KOLUMNISTER

"Sverige borde ha fler "", "Sverige borde ha mer "", "Sverige borde ha ""

Ja, ni vet hur det är. Precis så där. Det är hela tiden väldigt mycket prat om vad Sverige borde ha. Fler företag. Fler personer som vågar säga emot. Större intresse för EU-valet. En egen Michael Moore, den där griniga tjockisen som säger precis det européer just nu vill höra om USA.

Det får mig att tänka på "mänskorna".

Ni känner väl igen mänskorna? Mänskorna brukar dyka upp när en del politiker är i tv. De där politikerna är väldigt intresserade av vad de tror mänskorna behöver. Vad de vill ha. Vad de tycker. Vad de borde göra. Mänskorna, kan man säga, är en del politikers stora passion.

Det är förstås sympatiskt och hyggligt. Men visst undrar man lite grand vad de själva räknar sig som. De där politikerna, alltså. För det är inte "vi mänskor". Inte ens "mänskor" i största allmänhet. Det är "mänskorna".

Ungefär som i Strindbergs Ett drömspel: "Det är synd om människorna." Eller mänskorna, då. Hos Strindberg är det dottern till en gud som säger så där.

Mänskorna. De där. Ungefär som hamstrarna. Eller åtminstone tuaregerna. Något annorlunda och lite exotiskt.

Ursäkta, brukar jag tänka när någon politiker säger så där, men vad är du för någonting, då? Är du landsatt ur ett litet tefat? Hitskickad för att ta hand om mänskorna? Satt att studera när mänskorna rusar runt i små hjul och letar sig igenom labyrinter?

När man tänker efter kanske det är så. Det skulle förklara ett och annat. Om man säger.

De där. Det är ofta någon annan det handlar om. Precis som i "Sverige borde "".

Sverige borde ha fler företag. Jahaja. Och hur ska det gå till, då? Genom att man håller tal? Eller genom att man startar ett företag?

Sverige borde ha en Michael Moore. Okej. Hur fixar man det, om man är journalist? Genom att skriva att Sverige borde ha en Michael Moore? Eller genom att själv försöka bli en?

Sverige borde ha fler personer som vågar säga emot. Men gör det då. Själv.

Kan ett skäl till ointresset för EU-valet möjligen vara att debatten handlar så mycket om att det är så förskräckligt med ointresset för EU-valet? Och att någon borde göra något åt det.

Ja, det är bara en tanke: Är det inte lite märkligt, på något sätt, att leva i en tid när alla vill synas, men alla samtidigt väntar på att någon annan ska göra något?

Sverige borde ha fler som gjorde vad de tycker borde göras. För mänskornas skull.

Johan Hakelius