Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Johan
Hakelius

Vad krävs för att göra en svensk oresonlig?

   Hörrni, är det inte dags att bli lite mer intolerant? Lite mindre förstående? Mer oresonlig?

Jag undrade redan när det där rökningsförbudet kom. Ni vet, Verboten att röka på krogen. Det var samma gamla saker man alltid får höra när nåt ska förbjudas: USA har gjort det. Alla vinner på det. Facket kräver det. Det sparar miljoner i sjukvården. Var inte så trångsynt, omodern och självisk.

Det var massor av kortintervjuer i tidningarna. Som vi fem, här bredvid. Och nästan alla var så storsinta, förstående och förnuftiga. "Ja, jag röker visserligen själv, men ...", "Man måste ju tänka på allergiker och ..."

Ja. Så, ungefär.

 

Jag letade efter någon som inte ville förstå. Någon som sade "Om man inte vill arbeta i rök kanske man ska ge fan i att bli bartender". Till exempel. Men nä. Mjuk, sansad, lydig eftertanke.

Inte ens när det stod klart att det blir olagligt att ta med sig en kopp kaffe till rökrummet på jobbet verkade någon bli förbannad. "Nja, låter lite konstigt, men det är klart att ..."

Det var ungefär samma sak när smällare och fyrverkerier skulle städas bort.

Eller när varenda väg skulle få spionkameror. Eller när cykelhjälmstvånget tuggades häromsistens. Eller det obligatoriska alkolåset i alla bilar.

Ni kanske har semester. Det har inte Folkhälsoinstitutet och dess polare. Så nu har frågan om kraftiga skattehöjningar på mat med fett och socker dykt upp igen. Svenskarna äter inte sina grönsaker. Då ska de inte heller få något godis. Och seriefigurer på godis och flingor måste förbjudas. Så är det det här med tv.

Man blir fet av tv. Verboten. Det är någon som passande nog heter Schäfer på Folkhälsoinstitutet som har ansvar för fett och tv. Hälsovarningar i tv mot tv-tittande är "ett seriöst förslag som diskuteras bland regeringens experter", säger hon. Säkert är att det ska smygas in folkhälsopropaganda i det vanliga utbudet. Nyttiga serier i nyttiga miljöer som gör oss till nyttiga människor.

Ingen har föreslagit det än, men kanske får vi plomberade tidur som slår av tv:n när Folkhälsoinstitutet tycker att vi tittat tillräckligt. Den där Schäfer talar i alla fall om en "tänkbar" tidsgräns. Något måste hon väl mena.

 

Och kommentarerna? Försiktigt förstående, förstås. Resonliga och förnuftiga.

"Vi varnar ju i dag exempelvis alltid för våldsamma inslag i tv-program", säger en tv-hallåa. Tidstypiskt tolerant.

Vad krävs egentligen för att göra en svensk oresonlig?

Johan Hakelius

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet