Vi idrottsnollor är nyfikna på rektorns omvändelse

KOLUMNISTER

Världen är full av omvända. Just nu tänker jag på en alldeles särskild omvänd. Han finns i Eslöv. Han finns också på bild.

Köpte ni den här tidningen i måndags är chanserna goda att ni sett bilden. Den föreställer ett par generösa shorts, svarta strumpor, en elegant silverlugg och ett par ben i ganska osannolik vinkel. Därtill en vit tröja. Lägger man samman allt detta får man rektor Christer Hägerklint utövandes bollkontroll. Det gjorde han enligt uppgift under en fotbollsmatch mellan lärare och elever för tre år sedan.

Det är en historisk bild. Fotboll är ju, som de flesta känner till, en tävlingssport. Det gäller att göra mål. De som gör flest vinner. De andra förlorar. Och bevisligen deltog rektor Christer Hägerklint, Eslöv,

i denna verksamhet för tre år sedan.

Det är inte känt, åtminstone inte utanför Eslöv, vad som inträffat sedan dess. Men alla uppgifter tyder på att rektor Christer Hägerklint vid Sallerupskolan är en hedervärd och redig person. Han är ansvarig för femhundra skol- och förskolebarn, en budget på tjugo miljoner, tre fritidshem och en sådär 70-80 anställda.

Det låter inte som en man som gör vad som faller honom in. Så något måste ha hänt.

Ni som läste artikeln som hörde till bilden vet vad det handlar om: Rektor Christer Hägerklint har förbjudit sina elever att delta i tävlingar. De får inte ställa upp i Vi i femman. De får inte delta i en melodifestivaltävling. Och de fick inte vara med i kretsmästerskapet i friidrott som hölls i går.

Tävlingar är obehagliga, eftersom en del är duktigare än andra. Så Jessica Persson, 12, skånsk stjärna i höjdhopp, 1,52, fick stanna hemma i går. Hade Jessica tillåtits att hoppa hotade "tävlingshets".

Vi kan bara spekulera i vad som har hänt i Eslöv under de gångna tre åren. Sedan den där bilden på den förre, tävlingsinriktade, rektor Christer Hägerklint togs. Det måste ha varit något omvälvande.

- Hur många är det inte som minns skolidrotten med avsmak för att de brukade stå kvar och bli sist valda? frågar den nye, omvände, rektor Christer Hägerklint.

Jo, vi är några stycken som skolgympade enligt lagen om anställningsskydd: sist in-först ut. Men även vi idrottsnollor är nyfikna på rektorns omvändelse. Var det en uppenbarelse? En ljusskimrande byråkrat från progressiva Skolverket som nedsteg i Eslöv med en ny, tävlingsfri läroplan?

Eller var det bara så att rektor Christer Hägerklint fick spö av eleverna i den där fotbollsmatchen?

Johan Hakelius