Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Johan
Hakelius

Generaldirektörer, ta med skyltarna när ni ska flytta

   Man kan gå längs Drottninggatan i Stockholm. Man kan gå förbi Buttericks, med alla lösnäsorna och pruttkuddarna, förbi PUB, korsa Olof Palmes gata, spatsera mellan Centralbadet och Norra Latin och där, någonstans, kan man av en slump titta upp.

Om man gör det kan man få syn på en skylt. En stor skylt av det där slaget som lyser, om det råkar vara kväll. Elsäkerhetsverket, står det, med några rejäla watt som uppbackning.

Om man råkar göra precis så är det lätt att börja fråga sig saker. Till exempel: Vad fan är Elsäkerhetsverket? Eller: Varför behöver det en stor, lysande skylt? Skyltar brukar vara till för att folk ska hitta rätt. Har du någonsin träffat någon som känt att de bara MÅSTE hitta till Elsäkerhetsverket?

Nej, jag tänkte väl det. Men där sitter Elsäkerhetsverket, vad det nu är.

Med sin stora skylt.

 

Det går att läsa om Elsäkerhetsverket på nätet. Där kan man lära sig att Elsäkerhetsverket ”arbetar för att förebygga att människor och egendom skadas av el”. Man kan också få reda på att Elsäkerhetsverket har 45 anställda och en generaldirektör som heter Gunnel Färm. Eftersom vi lever i den bästa av alla världar är säkert Gunnel Färm den bästa generaldirektör Elsäkerhetsverket kunde ha. Att hon varit socialdemokratiskt landstingsråd, politiskt sakkunnig, statssekreterare och facklig ombudsman har inte med saken att göra.

Elsäkerhetsverket hör till de där Stockholmsmyndigheterna som ska spridas ut över landet. Kristinehamn, är det tänkt. ”Jag är rädd för att elsäkerheten äventyras”, har Gunnel Färm sagt om det. Precis som Folkhälsoinstitutets chef, Gunnar Ågren, händelsevis tidigare landstingsråd för vänsterpartiet.

 

Han sitter förresten runt hörnet, på Olof Palmes gata 17. Ågren – passande namn – varnar för att folkhälsan kommer att försämras om Folkhälsoinstitutet skickas till Östersund. Eller, mindre precist: ”Det är av samhällsekonomisk vikt att folkhälsoarbetet nu får fortsätta med fokus på det operativa arbetet”.

Så när man står där på Drottninggatan och råkar titta upp mot den där skylten kan man tänka så här: Hur ska vi klara oss? Vad kommer att ta kål på mig först, nu när det ”operativa arbetet” får flyttbestyr? Skrumplever, fetma och nätpoker, eller en defekt bröd-rost?

 

Så kan man tänka. Man kan också tänka så här: Inte till Kristinehamn eller Östersund, utan åt helvete med alla dessa beskäftiga verk och viktigpettrarna i generaldirektörsadeln.

De kan ta skyltarna med sig.

Johan Hakelius

Johan Hakelius

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet