Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Johan
Hakelius

Vett och etikett - då är Brusan ett manssvin

   Och så senaste nytt från politiska sekretariatet för vett och etikett. För kanske blir du bjuden på middag i Stockholms innerstad vid Kristi himmelsfärd. Och kanske nämner någon Bruce Springsteen. Gör inte bort dig då.

Så här är det: Brusan är svartlistad. Suspekt. "Inte till fullo" pålitlig. Det är, som vanligt, våra ideologiska pionjärer på Dagens Nyheter, Kulturkadern, som står för fatwan.

 

Det började i förra veckan. Det var inte en recension av den nya plattan "Devils and dust": den släpptes först i förrgår. Det var inte riktigt en artikel om Brusans musik. Det var mera - tja, vad ska man säga? - en könspolitisk rättegång, kanske.

"Springsteenmaskuliniteten framställs ibland som så homosocialt vattentät att den blir queer."

Ja, det är bara ett smakprov. Men öva in frasen till den där bjudningen. En garanterad hit. Eller, om du har problem att få fram "Springsteenmaskuliniteten" efter ett par glas vin, lägg det här på minnet: "Bruce Springsteen är ren. Han är madonnan, Mick Jagger är horan."

 

Om någon mindre påläst matgäst kallar Brusan för The Boss, säg så här: "Chef över vadå? Den hegemoniska maskuliniteten såklart!"

Om de undrar var du fått det ifrån, säg "en av världens mest kända maskulinitetsforskare Robert Conell". Du behöver inte vara nervös, det kommer direkt ur DN. Och ingen kommer att våga fråga vem fan Robert Conell är. Om någon är dum nog att göra det ändå, kör bara nästa DN-citat: "Alla känner paniken att förhålla sig till maktstrategierna och maktstrukturerna".

Sådant får den besvärligaste jävel att hålla käft. Samtidigt som du har visat att du begriper att Brusan är ett manssvin. För det var nog poängen med den första DN-artikeln.

Den andra artikeln, maskerad som en recension av nya plattan, kom i måndagens DN. Den hade en enklare poäng: "Springsteen borde läsa lite Marx."

 

Problemet med Brusan, framgår det, är att han inte sjunger tillräckligt mycket om USA:s "illa fungerande arbetsmarknadslagstiftning". Han visar "solidaritet med arbetarklassen", men fegar ur när det gäller att tonsätta ett rejält socialt skyddsnät. Annorlunda uttryckt: Brusan når inte upp till Blå tågets och Nationalteaterns höjder.

Lär in och upprepa. Sådant får garanterat de röda snusnäsdukarna att fladdra kring gardisthalsarna på vilken kulturbjudning som helst.

Till sist, undvik för Guds skull den här repliken: "Men, för fan, karln lirar bara rock!"

Så säger man inte i bättre kretsar.

Johan Hakelius

Johan Hakelius

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet