Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Johan
Hakelius

Skolan behöver vuxna med mindre självdisciplin

   De finns runtom på landets skolor och de anstränger sig verkligen. De stålsätter sig, lägger band på sig och biter sig i tungor, läppar och allt annat som går att bita i, för att inte säga det de egentligen vill säga. En del är så självdisciplinerade att de hämtar andan, harklar sig och säger det de förväntas säga:

 

-Givetvis, säger de. Självklart. Vi måste resonera med eleverna. Tillsammans komma överens om hur vi vill ha det. Föra en dialog. Lyssna. Stimulera elevernas intresse. Få dem att känna sig hörda och sedda. Ta vara på deras kreativitet.

 

Så säger de. En del av dem som säger det är djupt övertygade. Det är människor av den där typen som inte skulle ha något problem att leva på blötlagda linser och tofu resten av livet, om de var ideologiskt övertygade om att det var gott. "Smaskens", skulle de beslutsamt säga. Dag efter dag, månad efter månad, år efter år. För hur saker och ting faktiskt smakar betyder inget för dem, när beslutet väl är taget att linser och tofu SKA vara gott.

Men många av dem som säger så där vet att det bara är goja. De stålsätter sig, mumlar något fint om "elevdemokrati" och försöker tänka på något annat. Tills de byter jobb.

För inget är så lätt som att förlöjliga en lärare som tycker att ungarna ska stänga av mobilen, ta av sig mössan, sitta ned och hålla käft under lektionen. Och inget är så rätt som att fnysa åt varje antydan om att det behövs lite ordning i skolan.

-Guuud, så mossigt. Rena Jan Björklund. EINS, ZWEI, DREI, VIER!

 

Så kan man säga, till exempel, och antyda att man själv inte har några problem med kidsen. Att ordning och reda är för förstoppade halvlik som är rädda för kreativitet.

Och på det går det inte att svara. För då bekräftar man bara vilken fascistoid mumie man är.

Men min teori är den här:

De flesta, i och utanför skolan, begriper att ungar behöver regler. Att det är skillnad mellan vuxna och barn. Att idén att ungar måste få rösta om allt, tjafsa om varje beslut, slippa lyssna om de inte har lust, ringa när de vill, förhandla varje minut, är fel. Att den idén bara producerar en sak: bortskämda, manipulerande skitungar.

 

Det är en enkel tanke. Och om alla som begriper den började säga vad de vet är sant, i stället för vad som förväntas av dem, skulle det märkas.

 

Det är, kort sagt, dags för alla förstoppade halvlik att komma ut ur garderoben. Skolan behöver mindre självdisciplin bland de vuxna och mer disciplin bland ungarna.

Johan Hakelius

Johan Hakelius

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet