Kör inte full för att rädda ett liv - någon kan dö

KOLUMNISTER

Det var i lördags och i Vi 5-spalten här bredvid ställdes som vanligt en fråga. Den handlade om Martin Andersson, 19. Martin körde nyligen berusad för att rädda livet på en kvinna. Frågan var: Får man köra rattfull för att rädda liv?

Snart kommer vi till svaren, men tänk dig in i situationen först. Det kan till exempel vara så här:

Det är augusti och du är på kräftskiva i någon avkrok där alla namn slutar på -träsk eller -myr. Helan har gått, halvan också, och ni är i det där skedet när alla ska berätta om hur de sparat hundralappar på att köpa sprit på nätet. Du suger intresserat på en klo.

Det är då allt går åt helvete. Du vet det inte, men din femåring har smugit ur sängen. Den där nervösa hunden ser henne. Och mitt i klosugandet hör du ett fruktansvärt skrik.

Jag besparar dig detaljerna, men när ett barn blir svårt bitet av en hund blöder det. Det blöder mycket. Och du befinner dig, som sagt, någonstans i ingenstans. Slår du dig ned i en fåtölj och väntar på ambulans, med Alva Myrdals orubbliga tro på välfärdsstaten? Du har ju druckit.

Eller tänk dig att ni just ätit romantisk middag. Bara du och hon. En liten fördrink, ett par glas vin, kanske till och med en konjak. Nu sitter ni och undrar hur länge ni kan hålla er innan kläderna åker av. Då ringer det. En mil bort, visar det sig, sitter en god vän. Hans fru har lämnat honom, han har fått sparken och kronofogden rycker i kåken. Nu håller han telefonluren i ena handen. I den andra håller han ett hagelgevär. Planen är att stoppa dubbelpipan i munnen och trycka av.

Vad gör du? Du har druckit.

Fyra av fem som svarade på frågan i lördags svarade nej. Det är fel att köra rattfull för att rädda ett liv. Eller annorlunda uttryckt: hellre låta någon dö än köra med sprit i kroppen. Annars kan någon bli påkörd. Och dö.

Intressant, eller hur?

Samma svar måste gälla frågan: Får man köra för fort för att rädda ett liv?

Nä, någon kan bli påkörd. Det är fel att rädda liv, om det kräver hastigheter över 70 kilometer i timmen.

Jag är inte förvånad. Sedan jag skrev om Per Gahrton har jag fått en del mejl som går ut på att rattfyllerister borde skjutas, steglas och grillas över långsam eld. Jag bara hoppas att svenskar ändå skulle rädda ett liv, snarare än strunta i det, om det var allvar. Att de bara spelar fanatiska knäppskallar, lite så där på skoj.

På det hoppas jag. Och på att Martin Andersson, 19, finns i närheten när jag får hjärtinfarkt på kräftskivan.

Johan Hakelius