Direktreklam för högerextremister

KOLUMNISTER

Och medan fransmännen tuttar på, skjuter tårgas och slår varandra i pallet sitter det redan någon där och skriver filmmanus. Någon som fingrar på telefonknapparna och undrar om det är för tidigt att ringa Gérard Depardieu och dra fram

honom ur pensionen. Någon som hoppas på att det sprider sig till Tyskland, Holland, England. Då blir finansieringen en baggis. En alleuropeisk samhälls slash action-rulle.

Det är ena änden av marknaden. I andra änden av marknaden är det också uppåt. Dock av rent ideella skäl.

Det här är den ände av marknaden där folk lufsar runt i reservat som heter

Attac, Ordfront, Arbetaren, ETC, AFA - allt beroende på ålder, favoritideolog, frisyr, sittfläskfaktor och aktivitetsbehov. Denna ände av marknaden är en lång väntan på Den Oundvikliga Kollapsen och Den Lika Oundvikliga Resningen. Varje bilbrand och varje gummikula är ett löfte. Ett steg närmare den yttersta dagen då Babylon faller och någon - inte Gud, men kanske en gubbe med skägg i alla fall - skiljer de rättfärdiga från syndarna.

Se in i de allvarliga ögonen på dem som sitter i tv och säger "de har inget annat val" när ännu en fransman fått skallen spräckt, lyssna på rösterna i radio som tolkar ännu en nedbränd skola som "ett krav på dialog". Svara sedan ärligt: märker du inte något där, under medkänslan? Triumf är ett för starkt ord. Men kanske...ska vi säga...tillfredsställelse?

Jo, tillfredsställelse är nog ordet.

Förresten finns triumfen också. Men den syns sällan i tv-soffan, för den är högerextrem, inte vänsterextrem. Det är vad-var-det-vi-sa-triumfen. Den som förutspått blodbad på gatorna om araber och afrikaner släpps in

i Europa.

Det här är rena direktreklamen.

Men, svart eller rött, alla är de lirare på upploppsmarknaden. Hjulet snurrar, adrenalinet pumpar, svetten lackar. Någon, någon kommer att gå ur det hela som vinnare.

Och långt därborta, utom synhåll från spelbordets filt, finns de förutbestämda förlorarna. De vars hem, ägodelar, liv är insatser i det spännande spelet.

Vad är det lirare på upploppsmarknaden brukar

säga? Man kan inte göra en omelett utan att knäcka några ägg. Och nu kurrar det i lirarmagar. En liten omelett skulle sitta som en smäck.

Johan Hakelius